Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Vabilo k oddaji predlogov za prispevke na konferenci

Vabilo k oddaji predlogov za prispevke na konferenci

6. 6. 2019 | Mosa | novica

III. konferenca Zveze nevladnih organizacij na področju drog in zasvojenosti »Potrebe in možnosti nastanitev za ljudi, ki se soočajo z zasvojenostjo s psihoaktivnimi substancami« bo 19.11.2019 med 9.00 - 16.00 v Izobraževalnem centeru za zaščito in reševanje Ig, Zabrv 12, Ig.

Rok oddaje za prispevke je 11. 6. 2019. 

Zveza NVO na področju drog in zasvojenosti vas vabi, da v svojih organizacijah razmislite o tem, kako bi lahko prispevali k bogatenju programa konference Potrebe in možnosti nastanitev za ljudi, ki se soočajo z zasvojenostjo s psihoaktivnimi substancami, bodisi z vašimi aktivnimi prispevki ali pa z idejami, katere domače in tuje dobre prakse bi lahko na konferenci predstavili. V kolikor bi želeli prijaviti vaš aktivni prispevek, prosimo pošljite naslov, kratek opis prispevka (cca. 200 besed). Če imate predlog za predstavitev druge domače ali tuje dobre prakse, pa vas prosijo, da ga tudi na kratko opišete in navedete kontakt, na katerega se lahko obrnemo. Prav tako bodo dobrodošli drugi predlogi za oba sklopa konference, ki sta opisana v nadaljevanju (npr. katere druge potrebe bi bilo po vašem mnenju še treba izpostaviti).

V prvem delu konference bodo skupaj s predstavniki pristojnih ministrstev, občin in javnih služb, ki so odgovorne za oblikovanje in izvajanje stanovanjske politike ter nastanitvenih programov za ranljive ciljne skupine, razprostrli problematiko sistemskega urejanja nastanitev za osebe, ki imajo težave z zasvojenostjo. Z vzpostavljeno diskusijo želijo ugotoviti, kako aktualna stanovanja politika odgovarja na realne potrebe, ki jih zaznavajo organizacije in službe, ki nudijo podporo osebam s težavami zzasvojenostjo. Ti izvajalci se hkrati soočajo z različnimi oblikami brezdomstva, kar bistveno otežuje okrevanje, socialno rehabilitacijo in vključevanje omenjenim prebivalcem. NVO-ji pri svojem delu namreč opažajo povečevanje stanovanjske problematike, ki bo povzročila izrazit porast vidnega brezdomstva, v kolikor se ne bomo skupaj in premišljeno na različnih nivojih lotili reševanja nastale situacije v smeri zagotavljanja dostopnih in prilagojenih nastanitev za različne skupine prebivalstva.

V drugem delu konference pa bodo na podlagi potreb, ki jih NVO-ji zaznavajo pri delu z različnimi ciljnimi skupinami oseb s težavami z uporabo drog in zasvojenostjo, predstavili primere dobrih praks.

V tem delu želijo izpostaviti tudi tiste skupine, za katere zadnja leta ugotavljajo, da jih obstoječi sistem nastanitvene (in druge) podpore zaradi previsokih vstopnih pogojev izključuje oziroma ne zagotavlja njim prilagojenih in dostopnih nastanitev – osebe, ki ne zmorejo dosegati pogojev nizkega praga, osebe s težjimi zdravstvenimi težavami, osebe s težavami v duševnem zdravju, mladi ipd. Velik primanjkljaj vidijo tudi na področju kriznih nastanitev, denimo, za tiste, ki se po hospitalizaciji znajdejo na cesti brez ustrezne oskrbe ter mlade, ki se znajdejo na cesti in so zaradi svoje mladosti še posebej ranljivi.

S konferenco želijo krepiti razmišljanje v smeri, da ni »nemogočih uporabnikov«, ampak še nismo našli in razvili ustreznih načinov podpore in pogojev bivanja za vse, ki bi prispevali h krepitvi moči in vključevanju vseh v skupnost.

Prosijo vas, da vaše predloge posredujete do torka, 11. 6. 2019 na simona@drogart.org, da jih lahko na naslednjem sestanku strokovnega odbora pregledamo in začnemo oblikovati program.

Strokovni odbor III. Konference NVO na področju drog in zasvojenosti sestavljajo:
Hana Košan, Jurij Anžin, Andrej Miklavčič in Simona Šabić

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se