Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Izražanje simptomatike najpogostejših sopojavnih duševnih motenj pri zasvojenih od alkohola

Izražanje simptomatike najpogostejših sopojavnih duševnih motenj pri zasvojenih od alkohola

7. 7. 2014 | Anja Plemenitaš | članek

V Zdravstvenem varstvu (Zdrav Var 2014; 53: 248-54) je bila objavljena raziskava, ki je preučevala prisotnost in izraženost simptomatike najpogostejših sopojavnih duševnih motenj pri zasvojenih od alkohola. V raziskavi so avtorji (Plemenitaš, Dolžan in Kores Plesničar) ugotavljali več obsesivno-kompulzivne simptomatike, anksioznosti, depresivnosti in agresivnosti pri zasvojenih od alkohola.

 

Povzetek raziskave

Uvod: Zasvojenost od alkohola je zelo pogosta in kompleksna bolezen. Zasvojeni od alkohola imajo veliko tveganje za pojav sopojavne psihiatrične motnje. Najpogostejše sopojavne motnje pri zasvojenih od alkohola so depresivne in anksiozne motnje, bipolarna motnja razpoloženja, osebnostne motnje ter zasvojenosti od drugih psihoaktivnih snovi. Izmed anksioznih motenj so najpogosteje sopojavne: socialna fobija, generalizirana anksiozna in panična motnja. Izmed osebnostnih motenj pa so pogosto sopojavne: obsesivno-kompulzivna, disocialna, paranoidna in odvisnostna osebnostna motnja. Sopojavne motnje imajo obremenjujoč vpliv na potek zasvojenosti od alkohola.

Metode: Vključili smo tri skupine moških: 101 preiskovanca, hospitaliziranega zaradi zdravljenja akutne zasvojenosti od alkohola, 100 abstinentnih preiskovancev in 97 zdravih kontrol iz skupine prostovoljnih krvodajalcev. Za oceno simptomatike smo uporabili vprašalnike AUDIT, Yale-Brownovo lestvico obsesivnosti in kompulzivnosti ter lestvico obsesivno-kompulzivnega pitja, Zungovo lestvico depresivnosti in anksioznosti, Kratko lestvico socialne fobije in Buss-Durkeejevo lestvico sovražnosti.

Rezultati: V skupini preiskovancev z akutno zasvojenostjo so bili pomembno bolj izražene obsesivna (p < 0.001) in kompulzivna simptomatika (p < 0.001) ter obsesivno-kompulzivna simptomatika vezana na pitje alkoholnih pijač (p < 0.001), kot v ostalih dveh skupinah. Pri preiskovancih z akutno zasvojenostjo so bile v primerjavi z abstinenti in zdravimi kontrolami statistično pomembno bolj izražene anksioznost (p < 0.001), depresivnost (p < 0.001) in agresivnost (p < 0.001).

Zaključki: Obsesivno-kompulzivna simptomatika, anksioznost, depresivnost in agresivnost so lahko sopojavno vezani na zasvojenost od alkohola. Med zdravljenjem zasvojenosti od alkohola je zato potrebno pozornost usmeriti tudi na te simptome, saj tako lahko bistveno izboljšamo izid zdravljenja zasvojenosti od alkohola in zmanjšamo tveganje za relaps.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Anja Plemenitaš

Anja Plemenitaš .

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se