Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Podatki o energijski vrednosti in škodljivosti alkohola na embalažah v Sloveniji (še) niso obvezni

Podatki o energijski vrednosti in škodljivosti alkohola na embalažah v Sloveniji (še) niso obvezni

22. 6. 2023 | Mosa | novica

Z Inštituta za nutricionistko so skupaj s partnerji programa Veš, kaj piješ (Inštitut za nutricionistiko, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza potrošnikov Slovenije in Institut »Jožef Stefan«), ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, v nedavnem sporočilu za medije sporočili, da so potrošnikom v Sloveniji že na voljo informacije o energijski vrednosti in vsebnosti alkohola v brezplačni mobilni aplikaciji VešKajJeš.

 

Z Inštituta za nutricionistko so skupaj s partnerji programa Veš, kaj piješ (Inštitut za nutricionistiko, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Zveza potrošnikov Slovenije in Institut »Jožef Stefan«), ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje, v nedavnem sporočilu za medije sporočili, da so potrošnikom v Sloveniji že na voljo informacije o energijski vrednosti in vsebnosti alkohola v brezplačni mobilni aplikaciji VešKajJeš. Obenem ta aplikacija izpostavlja tudi tveganja, povezana z rabo alkohola.

Uporaba aplikacije VešKajJeš je povsem preprosta. Po skeniranju črtne kode  izdelka, se na zaslonu telefona prikažejo podatki o sestavi alkoholne pijače in zdravstveno opozorilo. Kot poudarjajo partnerji programa ima pijte alkoholnih pijač številne negativne posledice, med drugim je dokazano vzročno povezan s sedmimi vrstami raka:  rakom debelega črevesa in danke, rakom ustne votline, žrela, grla, požiralnika, rakom jeter, pri ženskah pa tudi rakom dojke. K nadgradnji aplikacije VešKajJeš s podatki o alkoholnih pijačah so vplivali tudi uporabniki aplikacije, saj so alkoholne pijače med najbolj iskanimi izdelki, predstavljajo kar 36 % vseh iskanj z aplikacijo.

Potrošniki imajo na ta način vpogled v energijsko vrednost alkoholnih pijač, ki zakonodajno na embalaži izdelkov v Sloveniji (še) ni obvezna. Primer dobre prakse s tega področja je Irska, ki je konec maja 2023 kot prva država v Evropski uniji sprejela zakonodajo, ki opredeljuje označevanje alkoholnih pijač z nekaterimi informacijami, ki v drugih državah članicah niso obvezne. Na embalažah ali etiketah izdelkov, ki vsebujejo alkohol, mora biti navedena energijska vrednost, vsebnost alkohola v gramih ter tudi zdravstveno opozorilo o škodljivosti pitja alkoholnih pijač med nosečnostjo ter nevarnosti bolezni jeter in raka zaradi pitja alkohola. Zakonodaja bo na Irskem stopila v veljavo maja 2026, njen namen pa je prebivalce bolje informirati o možnih tveganjih, povezanih z uporabo alkohola in jih ozaveščati njegovi znatni energijski vrednosti.

Tovrstno označevanje alkoholnih izdelkov podpira tudi Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), ki Irsko izpostavlja kot pionirja javnega zdravja, saj gre za prvo državo v EU in drugo na svetu (za Južno Korejo), ki uvaja zdravstvena opozorila na alkoholnih izdelkih.

Partnerji na programu Veš, kaj piješ so prepričani, da bi uvedba zdravstvenih opozoril na embalaži alkoholnih pijač v Sloveniji  lahko predstavljala pomemben korak pri ozaveščanju, ki bi lahko imel dolgoročen vpliv na družbeno razumevanje škode zaradi rabe alkohola, saj so z dokazi podprta opozorilna sporočila glede tveganj, povezanih s pitjem alkoholnih pijač učinkovita in ciljno usmerjena strategija za povečanje ozaveščenosti potrošnikov o tveganjih za zdravje. Opozorili so še, da mora biti skrb za zdravje vselej nad finančnimi interesi industrije.

Celotno sporočili za medije je dostopno tukaj. NUTRIS - Podatki o energijski vrednosti in škodljivosti alkohola na Irskem po novem na embalaži, v Sloveniji pa že v aplikaciji VešKajJeš

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se