Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MZ: Plešite in zabavajte se brez alkohola! Plešem 0,0 - Furam 0,0!

MZ: Plešite in zabavajte se brez alkohola! Plešem 0,0 - Furam 0,0!

19. 5. 2016 | Mosa | novica

V petek, 20. maja 2016, ob 12. uri bodo maturantje zaplesali na ulicah in trgih naslednjih slovenskih mest: Ljubljana, Postojna, Ilirska Bistrica, Škofja Loka, Kranj, Radovljica, Jesenice, Nova Gorica, Ljutomer, Ptuj, Idrija, Maribor, Lendava, Murska Sobota, Slovenske Konjice, Trbovlje, Novo mesto 2 lokaciji: Novi trg, Glavni trg), Črnomelj, Kočevje, Litija, Portoroška plaža (plesali bodo maturanti iz Kopra, Pirana, Izole), Ajdovščina, Tolmin, Sežana. V Ljubljani plesali tudi maturanti iz mest: Kamnik, Ivančna Gorica, Brežice, Krško, Želimje, Koper – 1 šola.

Da bi mlade spodbudili k plesu in zabavi brez alkohola, se je Ministrstvo za zdravje že sedmo leto sodeluje z organizatorji dogodkov, državnimi institucijami, s strokovnimi in nevladnimi organizacijami. Tudi letos so omogočili izdelavo silikonskih zapestnic s promocijskim sporočilom "Furam 0,0", ki jih bodo organizatorji dogodkov razdelili vsem plešočim maturantom. Slogan Furam 0,0 je povzet po promocijski akciji Združenja DrogArt, ki izvaja  program Izberi sam za osveščanje mladih o alkoholu.   

Poleg preventivnih aktivnosti bodo v omenjenih mestih potekali intenzivni nadzori nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola s strani pristojnih inšpekcijskih služb in Policije. Zato z Ministrstva za zdravje skupaj s tržnimi in zdravstvenimi inšpektorji pozivajo vse trgovce in gostince, da opitim in vsem mladoletnim ne ponujajo in ne prodajajo alkoholnih pijač. Vabijo tudi starše maturantov, pedagoške delavce, predstavnike lokalnih skupnosti, civilne družbe in medijev, da se nam pridružijo v akciji za manj alkohola ob plesu maturantov na slovenskih ulicah. 

V letošnjem letu akciji osveščanju o škodljivostih alkohola in za manj alkohola na zabavah pridružujejo tudi promocijsko akcijo s ciljem preprečevanja tveganega in škodljivega pitja alkohola med mladimi vozniki. Slednjo naslavljajo na mlade voznike, maturante, katerih kar polovica je že ali pa opravlja vozniški izpit. V okviru akcije 0,0 Šofer bodo sodelovali na Maturantski paradi v Ljubljani. 

Raper Zlatko in mladinski delavci/ke DrogArta bodo z izvirnimi in atraktivnimi prijemi preverjali vsebnost alkohola. Zlatko bo z "dobro rimo" nagradil vsakogar, ki bo napihal 00. Združenje DrogArt bo v okviru programa Izberi sam pripravilo tudi chillout za mlade, kjer se bodo ti lahko preizkusili na poligonu z očali, ki simulirajo pijanost in jih s tem spodbudili k varni vožnji.

Napoved dogodka si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za zdravje: napoved 1 in napoved 2 .

Na Facebook strani 0,0 Šofer, ki tudi v času plesa maturantov spremlja dogajanje po vsej Sloveniji, se vzporedno že odvija nagradna igra. Ples maturantov na slovenskih ulicah bodo preko spletnih portalov in socialnih omrežij spremljale tudi nevladne organizacije: Združenje DrogArt, Mladinska zveza brez izgovora, Žarek upanja ter druge vladne in nevladne organizacije, ki se zavezujejo mlade spodbujati k zabavi brez alkohola.

Na Ministrstvu za zdravje želijo, da bi maturantom in maturantkam ta dan ostal v čim lepšem spominu, zato k sodelovanju vabijo vse, ki s pozitivnimi zgledi in sporočili mladim lahko pokažete, da se je mogoče zabavati brez alkohola.

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se