Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Zavod Vozim: Mladi izpostavili nesmiselnost zakona in predlagali 0,0 za vse

Zavod Vozim: Mladi izpostavili nesmiselnost zakona in predlagali 0,0 za vse

21. 6. 2021 | Mosa | novica

Predstavniki Zavoda Vozim so skupaj s partnerji projekta Heroji furajo v pižamah na posvetu z mladimi iz Savinjske regije iskali rešitve za zmanjšanje pitja alkohola in voženj pod vplivom alkohola.

Posvet z mladimi je potekal 16. 6. 2021 v Kulturnem domu Andraž, v Andražu nad Polzelo. Udeležilo se ga je 30 mladih iz Gimnazije Center Celje in Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje, ki sicer živijo v občinah spodnje in zgornje Savinjske doline. Mladim so se na posvetu pridružili lokalni odločevalci, predstavniki policistov in gasilcev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Agencije za varnost prometa.

Uvodoma sta zbrane  s pozivom, naj se vožnje pod vplivom alkohola vselej vzdržijo, nagovorila Mihael Frankovič, podžupan Občine Polzela, in Marjan Vodeb, podžupan Občine Žalec, ki sta vsem zaželela uspešen posvet. Nato je mlade s pomočjo izkušenj strokovnjakov in zgodbo poškodovanca do rešitev za manj alkohola in voženj pod vplivom alkohola vodil ambasador Zavoda VOZIM in poškodovanec Nino Batagelj.

Na strokovni okrogli mizi so sodelovali dr. Maja Roškar iz NIJZ, David Krk iz Gasilske zveze Žalec, Boris Pesičer iz Policijske postaje Žalec, Milan Pečnik iz SPV Polzela in dr. Mateja Markl iz AVP. Spregovorili so o pomenu preventive pri vožnji pod vplivom alkohola in zmanjševanja pitja alkohola med mladimi. Sledila je predstavitev raziskave fokusnih skupin s strani Sare Jeromel, predstavnice Mladinske sekcije Andraž. Svojo zgodbo o tem, kako je pristal na vozičku, je predstavil Žiga Breznik, sledila je predstavitev japonskega modela reševanja problematike vožnje pod vplivom alkohola, ki jo je mladim predstavil direktor Toyote Adria Slovenija, Kensuke Tsuchiya.

Na predstavitvi predlogov za odločevalce se je razvila burna debata med mladimi in odločevalci, še posebej glede zakonsko dovoljene meje alkohola v krvi, ki je za mlade 0,0, za odrasle pa 0,5. »Po zakonu je torej bolje, da se kot mladi, neizkušeni vozniki z 0,0 v krvi, usedemo zraven izkušenega odraslega z 0,5,« so mladi izpostavili nesmiselnost zakona in predlagali, naj bo 0,0 za vse. Si pa nasploh želijo več delavnic in ozaveščanja glede problematike pitja alkohola in vožnje pod vplivom, tako v šolah kot drugod, tudi za odrasle, ki so po njihovem mnenju precej bolj problematični. Po njihovo bi zalegle tudi strožje kazni tako za prodajo alkoholnih pijač mladoletnim kot vožnjo pod vplivom alkohola. Predlagajo pa še uvedbo glob za sopotnike, ki sedejo v vozilo z opitim voznikom. Seveda si želijo tudi urejenega javnega prevoza, pa četudi le ob večjih dogodkih. Močno prepoznavajo probleme, ki so v njihovem okolju povezani z alkoholom, zato si želijo uvedbo brezplačne psihološke pomoči za vse, ki že imajo težave z alkoholom ali so v nevarnosti, da se razvije odvisnost.

Vse prisotne je pozitivno presenetilo, da mladi razmišljajo zelo odraslo in trezno ter da želijo bolj pravično družbo, enakopravno obravnavo in družbene spremembe, ki bi pomenile večjo varnost za vse. Zavedajo se negativnih posledic pitja alkohola in so odločeni, da bodo krojili drugačno družbo, družbo z manj alkohola in s treznimi (bodočimi) starši.

 

Vir novice: Zavod Vozim

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se