Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Povezanost pitja alkoholnih pijač z izbranimi starševskimi in vrstniškimi dejavniki pri mladostnikih

Povezanost pitja alkoholnih pijač z izbranimi starševskimi in vrstniškimi dejavniki pri mladostnikih

25. 10. 2019 | Mosa | novica

Strokovnjaki NIJZ in Filozofske Fakultete: Tadeja Hočevar, Helena Jeriček Klanšček, Saška Roškar, Urška Fekonja Peklaj, Nina Scagnetti, Maja Roškar So pripravili članek za naslovom Povezanost pitja alkoholnih pijač z izbranimi starševskimi in vrstniškimi dejavniki pri mladostnikih iz Slovenije, ki je bil objavljen v oktobrski številki revije Javno zdravje. 

Članek je v celoti dostopen TUKAJ, spodaj pa si lahko preberete izvleček članka. 

Namen: Zaradi njihove posebne ranljivosti pitje alkohola pri mladostnikih pomeni še posebej tvegano vedenje. Na mladostnikovo pitje alkohola vplivata tudi njegov odnos s starši in vrstniki. Avtorice zanima tveganost izkušenj s pitjem alkohola med slovenskimi 11-, 13- in 15-letniki ter kako so s tem povezani pogovor s starši in izbrani vrstniški dejavniki. Posebej jih zanima pogovor staršev in mladostnikov o alkoholu.

Metode: V mešani raziskovalni zasnovi avtorice najprej s klastrsko analizo opredelijo spremenljivko stopnja tveganosti izkušenj s pitjem alkohola (STIPA), nato z linearno regresijo ugotavljajo pojasnjevalno moč pogovora s starši in odnosov z vrstniki na mladostnikovo STIPA. S fokusnimi skupinami mladostnikov nadalje raziskujejo, kako se s starši pogovarjajo o alkoholu. Kvantitativni del raziskave šteje reprezentativni vzorec 5429 11-, 13- in 15-letnikov iz Sloveniji, fokusne skupine so izvedene s po tremi skupinami mladostnikov vseh treh starosti.

Izsledki: (1) mladostnike iz Slovenije lahko razdelimo v skupine, na podlagi katerih lahko določimo stopnje tveganosti izkušenj mladostnika s pitjem alkohola glede na pogostosti pitja alkohola in opijanja (STIPA). (2) Pogovor s starši je lahko varovalni dejavnik glede pitja alkohola pri vseh obravnavanih starostih mladostnika (p11=0,000, p13=0,000, p15=0,000), (3) pojasnjevalna moč izbranega vrstniškega dejavnika se s starostjo mladostnika veča (p11=0,000, p13=0,000, p15=0,000). (4) Pogovori staršev in mladostnikov o alkoholu so različni.

Sklepi: Dobljeni rezultati so prvi tovrstni v Sloveniji in kljub omejitvam prispevajo k boljšemu razumevanju družinskih in vrstniških dejavnikov glede pitja alkohola pri mladostnikih. Kot taki predstavljajo osnovo za kombiniranje ukrepov omejevanja dostopnosti alkohola z ukrepi, usmerjeni v opolnomočenje staršev in mladostnikov. Ključne besede: alkohol, mladostniki, starši, vrstniki, pogovor.

 

 

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se