Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Novo poročilo ESPAD

Novo poročilo ESPAD

29. 6. 2012 | Mosa | novica

Glavni namen projekta ESPAD (European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) je zbrati primerljive podatke o uživanju substanc med 15 in 16 letnimi evropskimi učenci zato, da bi spremljali trende tako znotraj kot med državami. Do sedaj je bilo v okviru projekta izvedenih že 5 krogov zbiranja podatkov. Prva študija je bila leta 1995 izvedena v 26 državah, medtem ko je bila leta 2011 izvedena v 37 državah. Slovenija v raziskavi sodeluje od samega začetka, to je od leta 1995.

Osnovo sodelovalnega projekta sestavljajo neodvisne raziskovalne skupine v sodelujočih državah. V raziskavi ESPAD v letu 2011 je pri zbiranju podatkov sodelovalo več kot 100.000 učencev iz naslednjih držav: Albanija, Belgija (Flandrija), Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Ferski otoki, Finska, Francija, Nemčija (5 zveznih dežel), Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, otok Man, Italija, Latvija, Liechtenstein, Litva, Malta, Moldavija, Monako, Črna gora, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Rusija (Moskva), Srbija, Slovaška, Slovenija, Švedska, Ukrajina in Združeno Kraljestvo.

Nekateri rezultati glede rabe alkohola med 15- in 16-letniki so:

RAZLIKE MED SPOLOMA

  • Nacionalna povprečja razširjenosti porabe alkohola v različnih časovnih obdobjih (celo življenje, zadnjih 12 mesecev in zadnjih 30 dni) so približno enaka za fante in dekleta; kadar pa pride do razlike, je razširjenost skoraj vedno višja med fanti; na primer, v 15 državah je značilno več fantov kot deklet, ki so alkohol uživali v zadnjih 30 dneh, medtem ko so dekleta v večini le v treh državah (Islandija, Latvija, Švedska).
  • Med učenci, ki so poročali o količini različnih pijač, ki so jih zaužili nazadnje, se je ocenjena povprečna poraba razlikovala med spoloma, in sicer so fantje zaužili približno tretjino več kot dekleta; značilne razlike je mogoče najti skoraj v vseh državah.


TRENDI

  • V obdobju 1995 do 2011: Najbolj izrazito povečanje občasnega opijanja (pitje večjih količin alkohola) ob eni priložnosti je po odstotnih točkah na Hrvaškem, Madžarskem, Slovaškem in v Sloveniji (21-30 odstotnih točk). Porast je bil največji med letoma 1995 in 1999, medtem ko med letoma 2007 in 2011 razlik ni.
  • V odstotku 15- in 16-letnikov, ki so v zadnjih tridesetih dneh ob eni priložnosti popili pet ali več pijač, je Slovenija pri vrhu držav z najvišjim odstotkom.

Novo poročilo ESPAD 2011 in vsa starejša poročila so dostopna na: http://www.espad.org/en/Reports--Documents/ESPAD-Reports/

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se