Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Alkohol in tobak za državo ustvarjata več stroškov kot prihodkov

Alkohol in tobak za državo ustvarjata več stroškov kot prihodkov

31. 10. 2015 | Mosa | novica

Razširjena ideja, da imajo vlade finančne koristi od alkoholne in tobačne industrije, je morda zmotna. V francoski študiji, kjer so raziskovali zdravstvene in druge družbene stroške alkohola, tobaka in prepovedanih drog, so ugotovili, da je finančno breme, ki ga ustvarita alkoholna in tobačna industrija, precej višje od njunih davčnih prihodkov državi. Poleg običajnih so kot stroške upoštevali tudi stroške preventivne dejavnosti, zdravljenja, kazenskega sistema, izgube kakovosti življenja in smrti, medtem ko nekaterih dejavnikov ni bilo mogoče enoznačno oceniti, npr. stroške psihičnega trpljenja, zato jih niso mogli upoštevati.

Za alkohol so ocenili, da država letno prevzame 4,9 milijarde € stroškov alkoholne industrije, medtem ko od nje prejme le 3,2 milijarde € prihodkov. Za tobak so stroške ocenili na 14 milijard €, prihodke pa na 10,3 milijarde €. Za prepovedane droge so ocenili, da država porabi še nadaljnje 2,4 milijarde €.

Prihodki od alkohola tako pokrijejo le 37 % stroškov zdravljenja, prihodki od tobaka pa le 40 %. Ugotovili so tudi, da so leta 2010 odhodki iz francoskega proračuna, povezani z alkoholom, tobakom in prepovedanimi drogami, predstavljali 22 milijard € oziroma 5,8 % vseh javnih izdatkov. Nadalje še nekoliko poenostavljeno sklepajo, da je ob proračunskem primanjkljaju v višini 65 milijard €, ki ga imajo v Franciji, 33 % primanjkljaja posledica finančnega bremena zaradi drog.


Celoten članek lahko (le v francoščini) preberete tukaj

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se