Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Projekt RARHA: Zmanjševanje škode zaradi uživanja alkohola

Projekt RARHA: Zmanjševanje škode zaradi uživanja alkohola

21. 11. 2014 | Mosa | novica

Objavljamo sporočilo Nacionalnega inštituta za varovanje zdravje o sodelovanju v evropskem projektu RARHA:

Spoštovani,

Obveščamo Vas o prvem projektu skupnega ukrepanja držav članic EU na področju alkohola - RARHA (www.rarha.eu)

Glavni namen projekta RARHA je skupno ukrepanje držav članic Evropske Unije pri nadaljevanju dela na prednostnih nalogah pri zmanjševanju škode zaradi uživanja alkohola, v skladu s Strategijo EU za podporo državam članicam pri zmanjševanju škode zaradi uživalanja alkohola. Projekt bo skozi različne delovne pakete omogočal učinkovitejše sodelovanje in izmenjavo dobrih praks.

Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki predstavlja Slovenijo, sodeluje kot partner pri vseh delovnih paketih, posebej aktivno smo vključeni v delovni paket 6, kjer je NIJZ odgovorni nosilec delovnega paketa. V okviru tega delovnega paketa bomo zbrali in analizirali dobre prakse preprečevanja tveganega in škodljivega pitja alkohola ter jih predstavili v obliki zbirke orodij, ki bo pomagala državam članicam pri uspešnem načrtovanju in implementaciji intervencij za zmanjševanje škode zaradi uživanja alkohola. (http://www.infomosa.si/clanki/rarha-prvi-evropski-projekt-skupnega-ukrepanja-na-podrocju-alkohola.html)

Poleg tega bo RARHA spodbudila države članice k izvajanju raziskav o spremljanju pitja in odnosa do alkohola z uporabo enotne metodologije, kar bo omogočilo primerljivost in združevanje podatkov z namenom izdelave primerjalne ocene ter spremljanja ravni in vzorcev pitja ter z alkoholom povezanih posledic na EU ravni. Cilj je zagotoviti metodološke in politične kazalnike o škodi, ki nastane zaradi alkohola ter povečanje interesa za izvajanje skupnih raziskav tudi v prihodnosti.

Cilj projekta RARHA je tudi združevanje znanstvenih spoznanj o izkušnjah rabe smernic za manj tvegano in škodljivo pitje alkohola, z namenom pojasnjevanja njihovih znanstvenih podlag in praktične uporabe. Projekt bo deloval v smeri doseganja soglasja o načelih dobrih praks rabe smernic za omejevanje pitja alkohola kot enega izmed javnozdravstvenih ukrepov. Cilj je tako prispevati tudi k bolj usklajenim sporočilom, ki jih javno zdravstvo posreduje prebivalstvu in zdravstvenim delavcem.

Več informacij najdete na: www.rarha.eu

Vabimo Vas, da se naročite na prejemanje projektnega glasila preko sledeče povezave:

http://www.rarha.eu/NewsEvents/Newsletters/Pages/default.aspx (prva številka glasila je na voljo tudi v priponki)

Z lepimi pozdravi,

Sandra Radoš Krnel in Aleš Lamut 

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se