Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Pitje alkohola med študenti Univerze v Ljubljani

Pitje alkohola med študenti Univerze v Ljubljani

14. 7. 2014 | Marja Biščak Hafner, dr. med | članek

V Zdravstvenem varstvu (Zdrav Var 2014; 53: 255-261) je bila objavljena raziskava o pitju alkohola študentov Univerze v Ljubljani. Avtorji raziskave (Biščak Hafner, Kolšek, Rebek) ugotavljajo, da je v letu pred izvedbo raziskave (2009/2010) alkohol pilo kar 87,3% študentov. Med študenti ugotavljajo tudi visok odstotek opijanja (61,4%) ter tveganega in škodljivega pitja (23,1%). V raziskavi ugotovljene skupine z večjim tveganjem za tvegano in škodljivo pitje so moški študenti, kadilci in študenti z izkušnjami s prepovedanimi drogami.

 
Povzetek raziskave:

Izhodišča. Tvegano in škodljivo pitje alkohola v Sloveniji predstavlja velik zdravstveni, socialni in ekonomski problem, tudi med mladimi. V Sloveniji obstajajo temeljite raziskave o pitju alkohola med osnovnošolci in srednješolci, medtem ko so podatki o pitju alkohola med študenti pomanjkljivi.

Metode. Presečna študija. Študentje prvih letnikov rednega študija Univerze v Ljubljani, ki so prišli na obvezni redni preventivni zdravstveni pregled med oktobrom 2009 in majem 2010, so izpolnili neanonimni vprašalnik o življenjskem slogu. Ta je vseboval tudi standardizirani vprašalnik o pitju alkohola AUDIT-C ter vprašanji o kajenju in izkušnjah z drogo. Podatki so bili analizirani z multivariatnimi in večnivojskimi metodami.

Rezultati. Vprašalnik je izpolnilo 7.221 študentov, 38,5 % moških in 61,5 % žensk. V zadnjem letu je alkohol pilo 87,3 % študentov. Tvegano ali škodljivo pije 23,1 % študentov. V zadnjem letu se je vsaj enkrat opilo 61,4 % študentov. Abstinentov je 11,8 %. Večji obet za tvegano in škodljivo pitje imajo študenti moškega spola, kadilci in študenti z izkušnjami z drogo. Večino variance v tveganem in škodljivem pitju alkohola pojasnimo z dejavniki na ravni študentov, razlike med fakultetami pa pojasnijo samo 2 % skupne variance.

Sklepi. Študentje Univerze v Ljubljani alkohol pijejo prekomerno. Med kajenjem, izkušnjami z drogo in tveganim ali škodljivim pitjem je povezava. Rezultati raziskave kažejo na potrebo po pripravi ustreznega preventivnega programa, s katerim bi zmanjšali porabo alkohola med študenti.

 

Članek je dostopen na: 

http://www.degruyter.com/view/j/sjph.2014.53.issue-3/issue-files/sjph.2014.53.issue-3.xml

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Marja Biščak Hafner, dr. med

Marja Biščak Hafner, dr. med je specializantka družinske medicine v ZD Litija in sodelavka projekta Sporočilo v steklenici.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se