Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  AVP: Alkoholne ključavnice tudi v Sloveniji?

AVP: Alkoholne ključavnice tudi v Sloveniji?

8. 11. 2023 | Mosa | novica

Agencija za varnost prometa in Evropski svet za varnost v prometu sta 7. novembra 2023 organizirala mednarodno konferenco o preučitvi možnosti uvedbe alkoholnih ključavnic kot dopolnilnega prekrškovnega ukrepa oz. rehabilitacijskega programa za osebe, ki jim je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in so jim bile izrečene kazenske točke zaradi vožnje pod vplivom alkohola.

Evropska uredba o splošni varnosti vozil določa, da morajo biti od 6. julija 2022 vsi novi tipi vozil, od 7. julija 2024 pa vsa nova vozila na evropskem trgu opremljena z naprednimi varnostnimi sistemi, med katere sodi tudi tehnična predpriprava za namestitev blokirne naprave (alkoholne ključavnice) za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola. Tudi predlog Resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2023–2030 predvideva preučitev možnosti uvedbe alkoholnih ključavnic.

Dogodek je moderiral Miha Šalehar, uvodne nagovore pa so imeli mag. Andrej Rajh, državni sekretar za infrastrukturo, dr. Igor Šoltes, državni sekretar za pravosodje, Tina Heferle, državna sekretarka za notranje zadeve, mag. Simona Felser, v. d. direktorja Agencije RS za varnost prometa in Antonio Avenoso, izvršni direktor Evropskega sveta za varnost v prometu, dr. Peter Debeljak z Ministrstva za zdravje ter Dragana Trivundža Tomanić, Anamaria Hren in mag. Tomaž Svetina iz Agencije za varnost prometa.

Na konferenci so poleg slovenskega pregleda stanja prometne varnosti in izzivov, povezanih z izvajanjem ukrepov za zmanjševanje vožnje pod vplivom alkohola, predstavili dobri praksi Belgije in Avstrije. Belgija je ukrep alkoholnih ključavnic že uspešno vpeljala v zakonodajo, Avstrija pa je konec leta 2022 zaključila s pilotnim projektom testiranja alkoholnih ključavnic v praksi.


Vir novice: Agencija za varnost prometa. 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se