Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  5. srečanje Foruma NVO za kakovost v preventivi: Alkoholne politike

5. srečanje Foruma NVO za kakovost v preventivi: Alkoholne politike

21. 5. 2014 | Mosa | novica

Inštitut za raziskave in razvoj »Utrip« je v ponedeljek, 19. maja 2014, organiziral 5. srečanje Foruma NVO za kakovost v preventivi na temo ALKOHOLNE POLITIKE. Srečanje je Utrip pripravil v sklopu projekta Preventivna platforma v hotelu Lev. 

V imenu prireditelja je Matej Košir uvodoma predstavil  predloge sprememb Zakona o omejevanju porabe alkohola (ZOPA) in drugih zakonov, ki posegajo na področje alkoholne problematike. Predstavil je širok nabor možnih ukrepov, ki zajemajo bolj dosledne in med različnimi zakoni usklajene prepovedi oglaševanja alkohola, jasno označevanje sestavin alkoholnih pijač na embalaži, problem prodaje in uvoza nelegalnega alkohola, cene alkohola, usklajene z inflacijo ter mnoge druge. Poudaril je pomembnost celostne obravnave področja, ki ne pušča zakonskih nejasnosti, odprtih za zlorabo alkoholne industrije.  

Daša Kokole in Jan Peloza iz mladinske organizacije Brez izgovora sta predstavila osnutek slovenskega mladinskega manifesta o alkoholu, ki nastaja v sodelovanju z drugimi mladinskimi organizacijami in tako ponuja mladim priložnost, da sami predlagajo ukrepe znotraj alkoholnih politik. Njihovi podatki kažejo, da tudi mladi podpirajo uvajanje strožjih ukrepov na področju alkoholnih politik. 

Dr. Maja Zorko (NIJZ, MOSA) je povzela podatke o tveganem in škodljivem pitju alkohola v Sloveniji. Opozorila je na trende naraščanja tveganega pitja med mladoletnicami in mlajšimi ženskami, visoka mesta med prvimi desetimi državami, ki jih v mednarodnih raziskavah o pivskih navadah mladostnikov dosega Slovenija in druge kazalnike problematičnosti tveganega in škodljivega pitja v Sloveniji. 

Nataša Blažko (Ministrstvo za zdravje)  pa je predstavila predloge sprememb ZOPA v skrajšanem postopku, ki po njihovih raziskavah javnega mnenja uživajo tudi podporo javnosti. Izpostavljeni so bili proceduralno in finančno najlažje izvedljivi ukrepi, ki bi zaradi svoje obvladljivosti lahko prinesli tudi največ učinkov.

Udeleženci dobro obiskanega srečanja so po predstavitvah razpravljali o smiselnosti postopnega uvajanja sprememb v zakonodaji in sočasni potrebnosti jasnih ciljev alkoholne politike. Zaključili so s strinjanjem o nujnem skupnem prizadevanju za postopno uresničevanje ciljev jasno definirane alkoholne politike.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se