Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Izsledki raziskave "Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanih vedenjih slovenskih mladostnikov"

Izsledki raziskave "Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanih vedenjih slovenskih mladostnikov"

18. 10. 2011 | Katja Kovše in Tadeja Hočevar | članek

Izsledki raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC) 2010 kažejo, da po alkoholnih pijačah posega 60,8 % slovenskih mladostnikov v starostih 11, 13 in 15 let. Vsaj dvakrat v življenju jih je bilo opitih okoli 17,5 %, vsaj enkrat tedensko pa alkoholne pijače pije približno 12,1 % mladostnikov (tabela 1). Mladostniki začnejo piti alkohol že zgodaj, saj je skoraj polovica (45 %) 15-letnikov alkohol prvič pila že pri starosti 13 let ali manj.

Iz raziskave so razvidne razlike v pitju alkohola pri mladostnikih med spoloma in med mladostniki različne starosti. Delež mladostnikov, ki so bili že vsaj dvakrat opiti, in mladostnikov, ki vsaj enkrat tedensko pijejo alkoholne pijače, je namreč večji pri fantih kot pri dekletih ter pri starejših mladostnikih. Tako je bilo na primer vsaj dvakrat v življenju opitih že 40,7 % 15-letnikov, dobra četrtina (26,7 %) pa alkoholne pijače pije vsaj enkrat tedensko (tabela 2).

Tabela1

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS, HBSC 2010

Tabela2

Vir: Inštitut za varovanje zdravja RS, HBSC 2010

Izsledki raziskave kažejo, da je delež mladostnikov, ki so bili že vsaj dvakrat v življenju opiti, in tudi tistih, ki vsaj enkrat tedensko (redno) pijejo alkohol, nižji pri mladostnikih, ki najbolje ocenjujejo denarno blagostanje svoje družine, v primerjavi z mladostniki, ki ga ocenjujejo slabše, in med mladostniki, ki imajo oba starša zaposlena, v primerjavi z mladostniki z enim oziroma obema staršema brezposelnima. Delež že vsaj dvakrat opitih mladostnikov in tistih, ki alkohol pijejo redno, je večji pri mladostnikih, ki imajo slabši šolski uspeh v osnovni šoli oziroma obiskujejo manj zahteven srednješolski program, pri mladostnikih iz rekonstruiranih družin* in tudi pri mladostnikih, ki imajo večje število prijateljev (slika 1 in 2).

Slika 1: Delež mladostnikov, ki tedensko uživajo alkoholne pijače, glede na izbrane kazalnike socialno-ekonomskega položaja (HBSC 2010)

Slika1

Ocena, označena z M, je manj natančna.
Ocena, označena z N, je za objavo premalo natančna.

Slika 2: Deleži mladostnikov, ki so bili v življenju že vsaj dvakrat opiti, glede na izbrane kazalnike socialno ekonomskega položaja (HBSC 2010)
Slika2

Ocena, označena z M, je manj natančna.
Ocena, označena z N, je za objavo premalo natančna.

Da bi zmanjšali pitje alkohola med mladostniki, moramo v državi ustvariti okolje, ki bo tudi mladostnikom olajšalo odločitev za bolj zdrav življenjski slog. Predvsem bi bilo treba zmanjšati dostopnost alkoholnih pijač, mladostnikom omogočiti več možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa in zagotoviti izvajanje preventivnih programov, ki bi vplivali na mladostnikovo zaznavanje razširjenosti in sprejemljivosti pitja med vrstniki ter bi krepili varovalne dejavnike. Posebno pozornost bi bilo treba posvetiti zgoraj omenjenim skupinam z večjim tveganjem.

* Rekonstruirana družina: kjer mladostniki živijo z mamo ali očetom in njenim/njegovim partnerjem ali partnerko.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Katja Kovše in Tadeja Hočevar

Katja Kovše in Tadeja Hočevar Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se