Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  EU Direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah brez zaostritve omejitev oglaševanja alkohola

EU Direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah brez zaostritve omejitev oglaševanja alkohola

30. 5. 2016 | Mosa | novica

EUCAM (European Centre for Monitoring Alcohol Marketing) opozarja na pomanjkanje strožjih omejitev oglaševanja alkohola v novem predlogu osnutka Evropske komisije za Direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah (AVMSD). 25. maja je evropski komisar Günther Oettinger predstavil osnutek, ki je bil spremenjen na podlagi javnih posvetovanj leta 2015, v katerih so mnoge evropske zdravstvene in potrošniške organizacije izrazile, da želijo boljšo zaščito mladostnikov pred oglaševanjem alkohola. 

Evropska Direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah (AVMSD) je edina vseevropska regulativa, ki regulira oglaševanje alkohola. Zaradi svoje unikatne pozicije, je AVMSD pomemben ukrep, ki preprečuje, da bi škodljive vsebine dosegle mladoletnike. V AVMSD sta sicer dva člena (člen 9.1 in člen 22), ki pa mladoletnikov izrecno ne ščitita pred pogosto izpostavljenostjo mladoletnikom pogosto všečnim oglaševanjem alkohola.

V osnutku revidirane AVMSD, ki je trenutno na pogajalski mizi, so zapisane trditve, da ta bolje ščiti mladoletnike pred škodljivo vsebino, čeprav ne stori ničesar za zmanjšanje števila alkoholnih oglasov, ki so jim evropski otroci izpostavljeni vsakodnevno. V EUCAM-u trdijo, da bodo zaradi liberalizacije časovnih omejitev predvajanja oglasov mladoletniki pravzaprav izpostavljeni še večjemu številu oglasov alkohola.

Revidiran osnutek AVMSD predlaga večjo mero samoregulacije in koregulacije v alkoholni industriji, kar kaže na dajanje prednosti interesom trga pred evropskim javnim zdravjem. Evropska komisija zavedno ignorira širok nabor raziskav, ki kažejo, da samoregulacija alkoholne industrije ne vodi k izboljšanemu javnemu zdravju.

EUCAM nagovarja evropske državljane, nevladne organizacije, nacionalne in evropske predstavnike, da izprašajo Evropsko komisijo, ali so dovolj aktivni pri omejevanju izpostavljenosti mladoletnikov oglaševanju alkohola. Pripravili so spletno stran change-avmsd.eu, na kateri je možno podpisati peticijo za zaščito mladostnikov pred izpostavljanjem oglaševanju alkohola.

Tiskovno sporočilo EUCAM-a je v angleščini dostopno tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se