Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Na cesto le s trezno glavo - Nova prometna zakonodaja

Na cesto le s trezno glavo - Nova prometna zakonodaja

5. 7. 2011 | Mosa | novica

Sporočilo za javnost Ministrstva za zdravje

NA CESTO, PA NAJ BO Z MOTORNIM VOZILOM, KOLESOM ALI PEŠ, LE S TREZNO GLAVO! – NOVA PROMETNA ZAKONODAJA

 

S 1. julijem je prišla v uporabo nova prometna zakonodaja, ki bo posredno vplivala na naš odnos do alkohola. Kot alternativa kaznovalni politiki je v zakon namreč umeščen zdravstveni pregled s svetovanjem v primarnem zdravstvenem varstvu za zmanjševanje tveganega in škodljivega pitja. Tako se bo tudi v bodoče osebo, ki se na cesti obnaša nesprejemljivo, napačno in za ostale udeležence v prometu nevarno, kaznovalo, hkrati pa bo imela možnost, da svoje vedenje spremeni. Za kršitelje prometne zakonodaje bo zagotovljenih več različnih rehabilitacijskih programov, v katerih bodo udeleženci deležni vsebin o varnosti v cestnem prometu ter o tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola in drugih drog. Izboljšan je tudi Pravilnik o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil, ki prinaša novosti pri prvem pregledu kandidatov za voznika, spremembe za voznike z dioptrijo in zmanjšuje ovire za pridobitev vozniškega dovoljenja za osebe z epilepsijo in določenimi kroničnimi boleznimi.

Vožnja pod vplivom alkohola še vedno jemlje preveč življenj, škodljiva raba alkohola pa je najpomembnejši vzrok za invalidnost in umrljivost pri mlajših odraslih. Alkohol je hkrati tretji najpomembnejši dejavnik tveganja za kronične bolezni in predstavlja veliko breme za zdravstvo, socialno varstvo, za posameznika in njegovo družino ter družbo nasploh. Nova prometna zakonodaja je prav na tem področju prinesla inovativne rešitve, ki so plod dobrega sodelovanja zdravstva, prometa, pravosodja in notranjih zadev.

Kot alternativa kaznovalni politiki je v prenovljeno prometno zakonodajo umeščen zdravstveni pregled s svetovanjem v primarnem zdravstvenem varstvu za zmanjševanje tveganega in škodljivega pitja, ki ga kot enega izmed najučinkovitejših ukrepov priporoča Svetovna zdravstvena organizacija. Najpomembnejša sprememba je, da se osebo, ki se na cesti obnaša nesprejemljivo, napačno in za ostale udeležence v prometu nevarno, kaznuje, hkrati pa se ji da možnost, da svoje vedenje spremeni. Ugotovljeno je namreč, da je najučinkovitejši ukrep na področju varnosti prometa grožnja z odvzemom vozniškega dovoljenja ob istočasnih drugih ukrepih.

Po novem se bodo vozniki motornih vozil, ki bodo kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola v krvi 0,5 do 0,8 g alkohola na kg krvi, oziroma vozniki posebnih skupin (vozniki začetniki, poklicni vozniki itd.), če so imeli v krvi do 0,5 g/kg alkohola, lahko oglasili pri svojem izbranem osebnem zdravniku, ki bo ocenil tveganost in škodljivost pitja oziroma morebitno odvisnost od alkohola in svetoval glede spremembe oziroma zdravljenja. S potrdilom o opravljenem svetovanju, ki ga bo voznik predložil pristojnemu organu, se bodo vozniku izbrisale 4 kazenske točke. To možnost bo voznik lahko izkoristil samo enkrat v treh letih, stroške pregleda pa bo plačal sam. V primeru zasvojenosti bo osebni zdravnik bolniku predlagal obravnavo pri specialistu za zdravljenje odvisnosti od alkohola. Na ministrstvu za zdravje smo v preteklih šestih mesecih v sodelovanju s Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani zagotovili organizacijo in izvedbo usposabljanja vseh izbranih osebnih zdravnikov za izvajanje omenjenih zdravstvenih pregledov s svetovanjem.

Zakon o voznikih poleg tega prinaša tudi druge ukrepe s področja zdravstva, katerih cilj je spremenjen odnos do alkohola oziroma zagotovitev ustreznega zdravljenja v primeru odvisnosti. Gre za dopolnilne ukrepe h kaznovalni politiki, saj samo s kaznovanjem ne dosežemo optimalnih rezultatov. Za kršitelje prometne zakonodaje bo tako zagotovljenih več različnih rehabilitacijskih programov, v katerih bodo udeleženci deležni vsebin o varnosti v cestnem prometu in o tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola in drugih drog.

Tako se na primer kršitelju prometnih predpisov, ki bo prvič pravnomočno kaznovan zaradi prekrška vožnje pod vplivom alkohola od 0,8 do 1,10 g alkohola na kg krvi, izbrišejo štiri kazenske točke pod pogojem, da se udeleži ustreznega rehabilitacijskega programa. To seveda ni olajšava. Stroške programa bo kršitelj plačal sam. Kršitelj se bo za program večinoma odločil, ker mu bo zaradi preveč točk grozil odvzem vozniškega dovoljenja. Pomembno pa je, da tovrstni, v tujini dobro preizkušeni programi, vplivajo na odnos do vožnje in alkohola ter na dolgoročno spremembo voznikovega vedenja.

Na voljo so trije različni rehabilitacijskimi programi:

  • edukacijske delavnice v obsegu najmanj šest pedagoških ur z vsebinami varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu;
  • psihosocialne delavnice v obsegu najmanj 17 pedagoških ur, od tega najmanj dve uri individualne obravnave in najmanj 15 ur dela v skupini z vsebinami varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu;
  • programi zdravljenja, ki potekajo po standardiziranih programih zdravljenja odvisnosti.

Odločitve o zmožnosti za vožnjo, tako pri osebah, pri katerih je potrebna presoja zaradi njihovega nespoštovanja pravil v prometu kot tudi zaradi zelo različnih zdravstvenih stanj, ki lahko negativno vplivajo na zmožnost vožnje, so lahko zelo kompleksne. Kontrolne zdravstvene preglede bodo zato v prihodnje izvajali le pooblaščeni izvajalci, to so specialisti medicine dela prometa in športa, ki bodo imeli na področju presoje sposobnosti za vožnjo več izkušenj in se bodo povezovali s strokovnjaki iz različnih področij. Te izvajalce bo pooblastil minister za posamezna območja države - enega na vsakem območju, ki ga pokrivajo območne enote ZZZS.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se