Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Poročilo EK o obveznem navajanju seznama sestavin in označb hranilne vrednosti alkoholnih pijač

Poročilo EK o obveznem navajanju seznama sestavin in označb hranilne vrednosti alkoholnih pijač

24. 3. 2017 | Mosa | novica

 

EK sektor alkoholnih pijač poziva k pripravi predloga o navajanju seznama sestavin in označb hranilne vrednosti alkoholnih pijač. Eurocare opozarja, da samoregulacijski pristop ni zadosten ukrep.

13. marca 2017 je bilo objavljeno poročilo Evropske komisije Evropskemu parlamentu in svetu o obveznem navajanju seznama sestavin in označb hranilne vrednosti alkoholnih pijač. Po veljavnih pravilih navedba seznama sestavin in označbe hranilne vrednosti za alkoholne pijače, za razliko od drugih živil, ni obvezna. Ker je postala označba hranilne vrednosti 13. decembra 2016 obvezna za veliko večino predpakiranih živil, posebni položaj alkoholnih pijač zdaj še bolj izstopa. Evropski potrošniki imajo tako okrnjen dostop do označb hranilne vrednosti in seznama sestavin, z izjemo sestavin, ki lahko povzročajo alergije. V skladu z evropskim akcijskim načrtom Svetovne zdravstvene organizacije za zmanjšanje škodljivega uživanja alkohola za obdobje 2012–2020 bi morale biti „sestavine, pomembne za zdravje, vključno s kalorično vrednostjo“, označene in na splošno bi moralo biti označevanje alkoholnih pijač enako kot za druga živila, da bi potrošnikom zagotovili dostop do popolnih informacij o vsebini in sestavi proizvoda za zaščito njihovega zdravja.

 

Komisija v poročilu ugotavlja, da so zadevne gospodarske panoge v preteklosti izražale nasprotovanje ureditvi z obveznim označevanjem, danes pa sektor alkoholnih pijač potrošnikom priznava pravico, da vedo, kaj pijejo. To dokazuje širjenje usklajenih ali neodvisnih prostovoljnih pobud, ki se razvijajo in izvajajo v tem sektorju z namenom, da bi potrošnikom na označbi ali drugje zagotovili informacije o seznamu sestavin in/ali energijski vrednosti in/ali celotno označbo hranilne vrednosti. Komisija je mnenja, da bi se morale sedanje prostovoljnih pobude še dodatno razviti. Zato panogo poziva, naj se odzove na pričakovanja potrošnikov in v enem letu po sprejetju tega poročila predloži samoregulativni predlog, ki bo zajemal celoten sektor alkoholnih pijač. Če bo Komisija ugotovila, da samoregulativni pristop, ki ga bo predlagala panoga, ni zadovoljiv, bo nato sprožila oceno učinka in pregledala nadaljnje možnosti, ki so na voljo.

 

Strokovnjaki Eurocare-a so pozdravili napore Komisije glede obveznega navajanja seznama sestavin in označb hranilne vrednosti alkoholnih pijač, pri čemer so zavzeli kritično stališče glede samoregulacije. Pregledne raziskave namreč dosledno kažejo, da samoregulacija s strani alkoholne industrije pri varovanju prebivalcev ni zadostna.

 

Poročilo je v slovenskem jeziku dostopno tukaj.

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se