Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  NIJZ: V publikaciji Kako skrbimo za zdravje? tudi podatki o pitju alkoholnih pijač

NIJZ: V publikaciji Kako skrbimo za zdravje? tudi podatki o pitju alkoholnih pijač

1. 6. 2023 | Mosa | novica

V publikaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) »Kako skrbimo za zdravje? Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije 2020« so strokovnjaki objavili  rezultate že šeste raziskave Z zdravjem povezan vedenjski slog prebivalcev Slovenije. Prva takšna raziskava je bila izvedena v letu 2001 na pobudo Evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije. Takrat se je Slovenija odločila, da se bo pridružila mednarodnemu projektu Countrywide Integrated Noncommunicable Diseases Intervention (CINDI) Health Monitor. Raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog je tako raziskava z najdaljšo tradicijo na področju spremljanja z zdravjem povezanih vedenj v odrasli populaciji v Sloveniji.

V publikaciji Kako skrbimo za zdravje v 2020, so izpostavljene  ključne ugotovitve o razširjenosti vedenj, ki vplivajo na zdravje. Na ta način publikacija ponuja vpogled v razvoj in spremembe v zdravju ter z zdravjem povezanim vedenjem odraslih prebivalcev Slovenije, ki jo omogoča raziskava z dolgoletno tradicijo izvajanja. Raziskava je izrednega pomena tudi zato, ker nam njeni rezultati pomagajo pri pripravi učinkovitih strategij, ki zmanjšujejo za zdravje tvegana vedenja. V tokratno raziskavo so raziskovalci prvič vključili mlade odrasle v starosti med 18 in 24 let, tako da je starostni razpon proučevane populacije 18-74 let. Raziskava je bila izvedena ob zaključku prvega vala epidemije covida-19, kar morda vpliva na nekatera odstopanja v prikazanih trendih v primerjavi s preteklimi leti.

V tokratni objavi se bomo podrobneje posvetili predstavitvi rezultatov raziskave na področju pitja alkoholnih pijač med odraslimi v Sloveniji. V nadaljevanju bomo med prebivalce, ki pijejo tvegano ali škodljivo, uvrstili tiste, ki običajno presegajo dnevno mejo manj tveganega pitja alkohola in/ali so se v zadnjem letu vsaj enkrat opili.

Prebivalci presegajo dnevno mejo manj tveganega pitja alkohola, če v povprečju na dan popijejo več kot 10 gramov čistega alkohola (velja za ženske) oz. več kot 20 g čistega alkohola (velja za moške). Prebivalci, ki so se v zadnjem letu vsaj enkrat opili, so tisti, ki so vsaj enkrat ob eni priložnosti popili več kot 40 gramov čistega alkohola (velja za ženske) oz. več kot 60 gramov čistega alkohola (velja za moške).

Podatki so pokazali, da več kot polovica (55 %) odraslih prebivalcev v Sloveniji alkohol pije tvegano ali škodljivo najmanj enkrat v letu. Ta delež se je tako med moškimi kot ženskami povečal v primerjavi z letom 2008. Podatek je zaskrbljujoč, saj pitje alkohola škodljivo vpliva na različne ravni posameznikovega delovanja. Hkrati je njegov vpliv negativen tudi za druge v njegovi okolici kot družbo v celoti.

Delež tistih, ki pijejo tvegano ali škodljivo, je pri moških najnižji med najmanj izobraženimi, pri ženskah pa je delež med najmanj in najbolj izobraženimi podoben. Deleže prebivalcev, ki pijejo tvegano ali škodljivo smo primerjali tudi po statističnih regijah. Ugotovili smo, da je v gorenjski statistični regiji delež prebivalcev, ki pijejo tvegano ali škodljivo, nižji od slovenskega povprečja, v podravski in koroški regiji pa ta delež slovensko povprečje presega. Na spodnji sliki lahko preverite, kam se glede na slovensko povprečje uvršča vaša regija.

 Deleži prebivalcev, ki pijejo tvegano ali škodljivo po statističnih regijah

Vir: NIJZ, CINDI 2020, 18-74 let

 

Publikacija je v celoti dostopna tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se