Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Težave v povezavi s pitjem alkoholnih pijač in viri pomoči v času epidemije koronavirusa

Težave v povezavi s pitjem alkoholnih pijač in viri pomoči v času epidemije koronavirusa

16. 4. 2020 | Mosa | novica

Epidemija koronavirusa je izredna situacija, v kateri mnogi doživljajo negotovost, strah in skrbi. Vse to lahko poveča željo, da bi težave omilili s pitjem alkohola ali poglobi težave pri tistih, ki so že zasvojeni z alkoholom. Alkohol ima lahko pomirjevalni učinek, a je ta le kratkoročen. Dolgoročno škodljivo pitje alkohola vodi v še več težav, tudi v zasvojenost. Alkohol je psihoaktivna snov, ki vpliva na razpoloženje, ohromi sposobnost odločanja in oteži reševanje problemov. Predstavlja tudi tveganje za agresivno vedenje, nasilje, poškodbe ter razvoj težav v duševnem zdravju (npr. depresije, paničnih napadov, samomorilnega vedenja) in medosebnih odnosih. Alkohol vpliva na našo sposobnost boja proti bolezni, zmanjša našo odpornost in upočasni okrevanje po poškodbah in okužbah. Pri virusnih okužbah lahko poveča dovzetnost za okužbo ali prispeva k hujšemu poteku bolezni. Zato velja priporočilo, da alkohola v času epidemije koronavirusa ne pijemo oz. ga pijemo čim manj. Epidemijo koronavirusa pa lahko vzamemo tudi kot priložnost za spremembo načina življenja ter opustitev tveganih vedenj, tudi tveganega pitja alkohola. Pri tem je pomembno vedeti, da je delovanje nekaterih virov pomoči v primeru težav z alkoholom v času epidemije okrnjeno.

Viri pomoči v času epidemije koronavirusa

- Zdravstveni domovi. (zdravstveno vzgojni centri, centri za krepitev zdravja in centri za duševno zdravje odraslih v okviru zdravstvenih domov). V številnih zdravstvenih domovih so strokovnjaki s področja duševnega zdravja na voljo za razbremenilne pogovore. Seznam kontaktnih podatkov je tukaj.

- Centri in oddelki za zdravljene odvisnosti od alkohola v psihiatričnih bolnišnicah. V smeri prizadevanj za preprečevanje in obvladovanje epidemije, psihiatrične bolnišnice obravnavajo le paciente, ki potrebujejo nujno bolnišnično zdravljenje za najkrajši možni čas. Psihoterapevtski programi zdravljenja odvisnosti od alkohola na oddelku za zdravljenje odvisnosti so začasno  prekinjeni. 

Urgentna stanja odvisnosti od alkohola, ki bodo obravnavana so hudo izražena simptomatika odtegnitvenega stanja, ki potrebuje hospitalizacijo, samomorilna ogroženost odvisnih od alkohola, pridružena depresija ali psihoza oziroma druge spremljajoče duševne motnje glede na oceno zdravnika, ki je pacienta napotil v psihiatrično bolnišnico.

- Centri za socialno delo so za uporabnike odprti le v nujnih primerih, strokovni delavci so na voljo preko telefona ali e-pošte.

- Nevladne organizacije s področja (klubi in društva zdravljenih alkoholikov). V okviru izvajanja socialnovarstvenih programov v klubih in društvih zdravljenih alkoholikov strokovno vodene skupine delujejo drugače: strokovni delavci so za psihosocialno podporo, svetovanje in pomoč na voljo po telefonu, skupine ponekod delujejo s pomočjo aplikacij za medsebojno komuniciranje.

 - Samopomočne skupine za uporabnike (Anonimni Alkoholiki), za svojce (Al-Anon) in mladostnike (Al-teen). Skupine trenutno delujejo drugače, podpora je možna preko telefona, ponekod se srečanja izvajajo preko aplikacij za medsebojno komuniciranje.

Spletna svetovalnica za mladostnike tosemjaz.net deluje nemoteno.

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji je 041 443 443 in deluje ob delavnikih med 16h do 24h, ob  sobotah in nedeljah pa med 12h do 24h. Dopoldne so na voljo drugi viri pomoči, ki so zbrani tukaj. Na voljo so tudi strokovnjaki Centra za psihološko svetovanje Posvet na številkah 031 778 772 in 031 704 707.

Če pride do nasilja, pa tudi v tem obdobju velja: pokličete lahko brezplačno telefonsko številko Društva SOS telefon 080 11 55 ali oddate anonimno e-prijavo tukaj, v kolikor pa je treba nemudoma posredovati, pokličite policijo na 113. Društvo za nenasilno komunikacijo ponuja brezplačno 24-urna telefonska številko, 031 770 120, za žrtve nasilja v družini ali v intimno partnerskem odnosu.

Viri pomoči s kontakti so zbrani tukaj ali na spletnih straneh posameznih organizacij.

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se