Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Celje: Zbližajmo se! – Spletno druženje za paraplegike in stanovalce Domov starejših

Celje: Zbližajmo se! – Spletno druženje za paraplegike in stanovalce Domov starejših

2. 12. 2020 | Mosa | novica

Celje, 18. 11. 2020 – Na pobudo in s pomočjo Zavoda VOZIM je Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske (DPJZŠ) organiziralo najštevilčnejše druženje svojih članov – tudi stanujočih v Domovih starejših občanov po širši Savinjski regiji – na spletu. Tudi ta čas je prepotreben za druženje – in če ne gre drugače, je šlo prek spleta.

Letošnja situacija s Covid-19 je praktično onemogočila druženja med člani. Športno udejstvovanje, obiski članov, kulturno druženje in srečevanja v prostorih društva so ustavljena. Vse omenjeno pa za člane, med katerimi so nekateri skoraj odrezani od vsakdana tudi zaradi nezmožnosti uporabe osebnih avtomobilov, povzroča še dodatno osebno stisko. Invalidne osebe – paraplegiki, sploh starejši, spadajo v rizično skupino v času epidemije Covid-19 in društvo, ki temelji na ohranjanju socialnih stikov in tudi medsebojni psihološki pomoči oseb s podobnimi izkušnjami t.i. peer-to-peer metodi se je moralo prilagoditi.

Čeprav telefonski ali video klic ne moreta povsem nadomestiti fizičnega stika v živo, so prakse iz tujine pokazale, da sta to vendarle dve odlični alternativi. Telepsihologija, kot se imenuje psihoterapija na daljavo je bila aktualna še pred nastopom epidemije, ki pa jo je povzdignila na višjo raven in z njo se je spoznal cel svet. Splet je demokratično okolje, v katerem oddaljenost med uporabniki ne igra bistvene vloge. Tako lahko do kateregakoli terapevta dostopa kdorkoli, hkrati pa se ne izgublja časa na cesti ali v prometni konici.

Zato so člane Društva paraplegikov jugozahodne Štajerske povezali preko spletnih orodij. Vključili so vse – tudi tiste, ki so v Domovih starejših občanov v širši Savinjski regiji in so v težkih časih še bolj izolirani in socialno izključeni. Na prireditvi Zbližajmo se! so jim pripravili glasbeno presenečenje, program pa je temeljil na pogovoru med člani društva in izmenjavi izkušenj med situacijo s Covid-19. Vse za njihovo boljše počutje in večjo povezanost.

Pri osebnem stiku opazimo neverbalno komunikacijo, ki velikokrat vodi tok in intezivnost pogovora. To v primeru telefonske komunikacije ni mogoče. Skomigi z rameni, prikimavanje nasmehi in pa tudi aplavzi so drugačni, tišji in na njih se je potrebno navaditi. Kakšno frustracijo lahko prinese tudi nepoznavanje tehnologije, še posebaj pri starejših. V našem primeru nam je to prepreko uspelo rešiti s pomočjo sorodnikov ali znancev ter z osebjem v domovih starejših občanov.

Kontaktirali smo vseh osem domov starejših občanov v regiji, v katerih živi deset članov DPJZŠ. Našemu vabilu so se takoj odzvali, saj se kljub tej težki situaciji trudijo ohranjati stike z bližnjimi za njihove stanovalce. Vsem članom, ki so v domovih so namreč omogočili povezavo, da so sodelovali na dogodku.

»Vsi smo ugotovili, da so tovrstna druženja nujna, sploh za nas, ki smo gibalno ovirani in potrebujemo stike z drugimi, pa tudi če so to le prek spleta. Zato pozivamo in spodbujamo tudi ostale organizacije, da se tega lotijo čim prej. Trenutna situacija nas je sicer fizično ločila, vendar nam tehnika zaenkrat omogoča spletno povezovanje in izmenjevanje izkušenj, kar pa se je izkazalo za zelo pozitivno in dobro sprejeto,« je povedal Janez Hudej, dolgoletni predsednik DPJZŠ, ki je v letošnjem letu predsedovanje predal novi generaciji.

Druženje preko spletnih orodij je ta trenutek edini način, s katerim si lahko pomagamo pri premagovanju »turobnih dni«, kot je dneve izolacije poimenoval eden od udeležencev srečanja in to dobro povzame tudi predsednik društva Matej Lednik: »Danes, ko gledam vse vesele obraze naših članov prek spleta, vidim, da so druženja članov resnično nujna in potrebna – ne le zaradi druženja samega, pač pa pripadnosti, vlivanja volje, motivacije in izmenjave izkušenj. In s tovrstnimi spletnimi srečanji bomo nadaljevali tudi v prihodnje

Vir novice: Zavod Vozim. 

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se