Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  8 % vseh prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola

8 % vseh prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola

11. 1. 2019 | Mosa | novica

Predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa (AVP) so na novinarski konferenci (10. januar 2019) predstavili stanje varnosti cestnega prometa v Sloveniji v lanskem letu in aktivnosti, ki jih načrtujejo letos. Že drugo leto zapored beležijo izboljšanje prometne varnosti, lansko leto pa je bilo z vidika prometnih nesreč z najhujšimi posledicami celo najboljše v zadnjih 64-ih letih oziroma odkar spremljajo uradno statistiko prometnih nesreč. Zabeležili so 92 smrtnih žrtev, kar je 12 manj kot leto poprej. S takšnimi rezultati se približujejo ciljem, zastavljenim v nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, a poudarjajo, da o resničnem uspehu lahko govorimo šele takrat, ko na cestah ne bo nobene smrtne žrtve.

V letu 2018 je umrlo 92 udeležencev cestnega prometa, kar je v primerjavi z letom prej 11 % manj. Število smrtnih žrtev je bilo tako najnižje po letu 1954 oz. odkar beležimo uradno statistiko prometnih nesreč. Izboljšanje beležimo tudi pri številu hudo telesno poškodovanih, lani jih je bilo 798, kar je 6 % manj kot leto pred tem oz. najmanj v zadnjih 5 letih, pa tudi pri lažje telesno poškodovanih, saj se jih je v preteklem letu poškodovalo 6.778 oz. skoraj 4 % manj kot v letu pred tem.

Vožnja pod vplivom alkohola

V letu 2018 se je zgodilo 1.466 prometnih nesreč, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec. Število omenjenih prometnih nesreč se je zmanjšalo za 4,1 % v primerjavi z letom 2017. V lanskem letu je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč umrlo 22 udeležencev – 10 manj kot v letu 2017 in najmanj v zadnjih 25 letih. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkoholiziran udeleženec, se je 143 udeležencev hudo telesno poškodovalo – povečanje za 2,1 %, 616 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih – zmanjšanje za 2,2 %. Največ prometnih nesreč, tudi tistih s smrtnim izidom, so povzročili udeleženci v starostni skupini med 25. in 34. letom starosti.

Neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok za nastanek prometne nesreče

V 2018 je bila neprilagojena hitrost najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč in sicer za 32 nesreč s smrtnim izidom, v katerih je umrlo 36 oseb, nepravilna stran oz. smer vožnje za 28 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 28 oseb in neupoštevanje pravil o prednosti za 9 prometnih nesreč, v katerih je umrlo 9 oseb. Pri številu umrlih zaradi neprilagojene hitrosti beležimo izboljšanje v primerjavi z letom pred tem in sicer za 22 % (iz 46 umrlih na 36 umrlih), pri neupoštevanju pravil o prednosti za 47 % (iz 17 na 9 umrlih) ter pri številu umrlih zaradi nepravilne smeri oz. strani vožnje za 7 % (iz 30 umrlih na 28 umrlih).

Uporaba telefona med vožnjo postaja naša rak rana

Uporaba mobilnih telefonov, ki jih sicer ne beležimo med vzroke prometnih nesreč, je zaradi stalne uporabe vse večji motilec pozornosti za varno udeležbo v prometu. In to ne velja le za voznike vozil, temveč tudi za pešce in kolesarje. 14. januarja 2019 se začne nacionalna preventivna akcija za mobilne telefone, ki jo vodi in koordinira AVP in v času katere bodo še intenzivneje opozarjali na nevarnosti uporabe mobilnih telefonov v prometu. Zavzemajo se tudi za strožjo zakonodajo pri sankcioniranju kršiteljev za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo v obliki denarne kazni v višini 250 evrov in treh kazenskih točk.

Zavzemanja za znižanje dovoljene stopnje alkohola na 0,2 promila

Letos bodo na AVP več napora vložili v nadgradnjo področja presojanja prometne varnosti oziroma varnosti cestne infrastrukture ter spremembe prekrškovne in prometne zakonodaje. Zavzemajo se tudi za preučitev znižanja dovoljene stopnje alkohola na 0,2 promila, vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti na celotnem AC križu ter vključitev prometne vzgoje v izvedbene kurikule.

Agencija je lani sofinancirala 30 projektov nevladnih organizacij in vsebinsko podprla delo 211 občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.  V letošnjem letu bo še povečala sredstva za sofinanciranje projektovnevladnih organizacij in projektov občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter okrepila medijske aktivnosti za aktivno mobilizacijo slovenske javnosti k odgovornejšem vedenju v prometu. Nadgradili bodo tudi nacionalne preventivne akcije, dodatno pozornost pa bodo namenili mobilnim telefonom, motoristom in pešcem.


Vir: Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa

Sporočilo za javnost in video sta dostopna tukaj
Analiza in pregled stanja varnosti v cestnem prometu za leto 2018 je dostopna tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se