Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Ocena stroškovne učinkovitosti presejanja s kratkimi intervencijami v osnovnem zdravstvu

Ocena stroškovne učinkovitosti presejanja s kratkimi intervencijami v osnovnem zdravstvu

2. 9. 2016 | Mosa | novica

Presejanje in kratke intervencije na področju pitja alkohola so učinkovit javno-zdravstveni ukrep za odpravo škode zaradi alkohola, a je v Evropski uniji (EU) držav, ki bi jih redno izvajale, razmeroma malo. Eden od razlogov za to bi utegnilo biti pomanjkanje razumevanja o finančnih koristih takšne politike.

Raziskovalci  Angus, Thomas, Anderson, Meier in Brennan so na osnovi predhodnih modelov stroškovne učinkovitosti presejanja in kratkih intervencij razvili sodoben metodološki pristop "meta-modeliranja". Za 28 držav EU so zbrali podatke o ključnih dejavnikih, ki vplivajo na stroškovno učinkovitost omenjenih ukrepov: poraba čistega alkohola na prebivalca, delež prebivalstva, ki bi bil v 10 letih presejan; z alkoholom povezana umrljivost na prebivalca, z alkoholom povezana obolevnost na prebivalca, povprečen strošek z alkoholom povezane bolnišnične obravnave, stroški presejanja in kratkih intervencij. Za izračun stroškovne učinkovitosti za posamezne EU države so uporabili regresijsko analizo, s katero so preverili ustreznost meta-modela za oceno neto stroškov presejanja in meta-modela za pridobljena leta zdravstveno kakovostnega življenja (QALY).

Izkazalo se je, da so stroški najznatneje odvisni od deleža prebivalstva, ki se ga namerava v presejalnem programu zajeti, od z alkoholom povezane umrljivosti in obolevnosti na prebivalca in od z alkoholom povezanih zdravstvenih stroškov. Pridobljena leta zdravstveno kakovostnega življenja pa so najbolj odvisna od deleža prebivalstva, ki se ga namerava v presejalnem programu zajeti, in od porabe čistega alkohola na prebivalca. Kljub velikim razlikam med posameznimi evropskimi državami so avtorji zaključili, da predstavlja presejalni program s kratkimi intervencijami stroškovno učinkovito orodje za kar 24 od 28 držav, v polovici primerov pa bi države na račun programa tudi prihranile. Zaključujejo, da bi bilo izvajanje nacionalnih presejalnih programov v osnovnem zdravstvu stroškovno učinkovito sredstvo za zmanjševanje z alkoholom povezane obolevnosti in umrljivosti v skoraj vseh državah EU.

Povzetek članka v angleščini si lahko preberete tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se