Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  MZ: sporočilo za javnost Akcija 0,0 šofer – trezna odločitev

MZ: sporočilo za javnost Akcija 0,0 šofer – trezna odločitev

15. 5. 2012 | Mosa | novica

Objavljamo sporočilo za javnost z novinarske konference, ki je potekala 14.5. na Ministrstvu za zdravje.

V četrtek, 17. maja 2012, se tretje leto zapored začenja preventivna akcija "0,0 šofer – trezna odločitev", ki jo ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012–2021. Gre za usklajeno akcijo ministrstva za zdravje, Javne agencije RS za varnost prometa, policije, inšpekcijskih služb, strokovnih institucij in nevladnih organizacij ter predstavlja prvi del te akcije, saj se bo akcija nadaljevala tudi oktobra, novembra in v začetku decembra.

Z akcijo želimo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z varnostjo v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega.

Da bi tudi letos še zmanjšali število žrtev nesreč, ki so povezane z alkoholom, pa je nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu. Te zato pozivamo naj:

  • pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi;
  • upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače;
  • tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo in
  • na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

Pozivamo tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

Ministrstvo za zdravje s preventivno akcijo "0,0 šofer – trezna odločitev" aktivno sodeluje pri izvajanju Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012–2021 – NPVCP. Namen akcije je zlasti preprečevanje udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi, zmanjšanje števila prometnih nesreč, povezanih s tem, ter spodbujanje celovitega pristopa k temu problemu. Letos bo akcija potekala v štirih ločenih obdobjih: od 17. do 19. maja, od 18. do 20. oktobra, od 8. do 10. novembra in od 29. novembra do 1. decembra 2012, ko bodo po celotni Sloveniji potekale različne aktivnosti, ki so usklajene z drugimi pristojnimi resorji in vključujejo tako delovanje državnih institucij kot tudi stroke in nevladnih organizacij.

Spomladanski del akcije (od 17. do 19. maja) je namenjen zlasti policijski akciji poostrenega nadzora nad vožnjo pod vplivom alkohola po metodologiji PROMIL, še posebej nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, zlasti tistih, ki bodo prevažali otroke. V tem času bodo policisti in pristojne inšpekcijske službe vršili tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb zakona o omejevanju porabe alkohola, potekale pa bodo tudi številne preventivne in medijske aktivnosti, ki jih bodo izvajale strokovne institucije in nevladne organizacije.

 Kot je videti, so spremembe prometne zakonodaje in uvedba nekaterih novih ukrepov na področju zmanjšanja tvegane in škodljive rabe alkohola, prepovedanih drog in psihoaktivnih snovi ter vsakoletne preventivne akcije državnih in strokovnih institucij ter civilne družbe na tem področju prinesli pozitivne rezultate. Število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom se je leta 2011 v primerjavi z letom 2010 zmanjšalo za 41 %. Zadnje leto pa se je precej zmanjšal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom. Leta 2010 je bilo 30 % tistih, ki so povzročili prometno nesrečo s smrtnim izidom pod vplivom alkohola, leta 2011 pa je bilo takih le še 20 %.

 Nova zakonodaja o voznikih, sprejeta lani, je prinesla inovativne rešitve in povezala ukrepe policije, pravosodja in zdravstva v celovit pristop z alternativami kaznovalni politiki. V zdravstvu se nam zdi še posebej pomembno, da imajo vozniki, ki so jih ustavili z 0,5 do 0,8 g alkohola v krvi (vozniki posebnih skupin pa do 0,5 g) možnost, da se udeležijo svetovanja o tvegani in škodljivi rabi alkohola pri izbranem osebnem zdravniku. S potrdilom o opravljenem svetovanju, ki ga voznik predloži pristojnemu organu, se vozniku izbrišejo štiri kazenske točke, vendar lahko to možnost voznik izkoristi le enkrat v treh letih. Od 1. oktobra 2011 do 11. maja 2012 je tak zdravstveni pregled s svetovanjem opravilo 106 ljudi.

Glede na izkušnje in statistične podatke iz preteklih let so za vožnjo pod vplivom alkohola problematični predvsem vikendi (petek, sobota) in pa nočni čas, zato bo poostren nadzor policije usmerjen zlasti v ta najbolj kritična obdobja ter območja lokacij različnih javnih prireditev, kjer se zbirajo mladi. Alkoholiziranost povzročiteljev prometnih nesreč po starosti je namreč najvišja v starostni skupini med 24 in 34 let. Policija bo zato pri svojem delu poleg izvedbe poostrenih nadzorov po metodologiji PROMIL povečala tudi odrejanje preizkusov alkoholiziranosti vsem voznikom, ki bodo ustavljeni zaradi katerega drugega hujšega prometnega prekrška (hitrost, nepravilno prehitevanje …).

Pristojne inšpekcijske službe in policija bodo svojo pozornost usmerili tudi v prodajo alkohola mladoletnim in alkoholiziranim osebam v trgovinah in na bencinskih servisih, saj se mnogi mladi pogosto oskrbijo z večjimi količinami alkohola še pred 21. uro. Pristojni organi se bodo osredotočili tudi na poostren nadzor nad odgovornejšo strežbo alkohola s strani gostincev, zlasti glede prepovedi prodaje in ponudbe alkohola mladoletnim in vidno alkoholiziranim osebam. Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pozivamo, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač ter spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola. Inšpekcijski nadzor pa se bo izvajal tudi nad prepovedjo prodaje in ponudbe alkohola med delovnim časom na delovnem mestu.

Javna agencija RS za varnost prometa bo organizirala preventivni dogodek z ozaveščanjem o nevarnosti vožnje pod vplivom ter pripravila spletno pismo s sporočilom "Ko vozim, ne pijem". Kandidate za vozniški izpit bodo opozarjali na nezdružljivost vožnje in alkohola, drog ter drugih psihoaktivnih snovi in izvedli izobraževalni preventivni program "Alkohol v prometu".

Maja bodo v okviru osnovnih in srednjih šol ter drugih izobraževalnih ustanov potekale številne preventivne aktivnosti ("5x STOP je COOL", "Izberi sam", "Rdeča luč za starše" "Alkohol in mladi"…). Na različnih prireditvah za mlade bo potekal preventivni projekt "Čista nula – čista vest"  ter distribucija plakatov in drugih preventivnih gradiv v lokalih po celotni Sloveniji ter na večjih klubskih prireditvah elektronske glasbe. Različne preventivne in medijske dejavnosti bodo poleg državnih izvajale tudi različne strokovne institucije in nevladne organizacije, ki imajo pri preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi še poseben pomen.

Z akcijo "0,0 šofer" se je država torej tudi letos zavezala, da bo z različnimi ukrepi prispevala k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. V akciji aktivno sodelujejo še druge strokovne inštitucije ter nevladne organizacije.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se