Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  NOVO: Izsledki mednarodne raziskave HBSC, 2022

NOVO: Izsledki mednarodne raziskave HBSC, 2022

8. 10. 2023 | Mosa | novica

Izšlo je poročilo mednarodne raziskave Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju ali Health Behavior in School-Aged Children (HBSC) iz leta 2022. Raziskavo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izvajamo vsake štiri leta v sodelovanju z Svetovno zdravstveno organizacijo (SZO) že več kot 20 let, v mednarodnem prostoru pa že 40 let.

Raziskava HBSC je ena prvih mednarodnih raziskav, osredotočenih na 11, 13 in 15-letnike, na njihovo (duševno) zdravje, tvegana vedenja, z zdravjem povezana vedenja, doživljanje šole, družine, vrstnikov in aktualne teme. Od leta 2018 so v raziskavo v Sloveniji vključeni tudi 17-letniki.  

Z raziskavo ugotavljamo stanje, trende in mednarodne primerjave na vključenih tematskih področjih. Raziskava iz leta 2022 je imela poseben poudarek na duševnem zdravju in doživljanju pandemije. Ključne ugotovitve kažejo stanje v letu 2022 ter spremembe v primerjavi s časom pred pandemijo leta 2018, ter tudi dolgoročne 20-letne trende na spremljanih področjih.

V raziskavi sodelujejo naslednje države in regije: Albanija, Armenija, Avstrija, Belgija, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Grenlandija, Madžarska, Islandija, Irska, Italija, Kazahstan, Kirgizistan, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Severna Makedonija, Norveška, Republika Moldavija, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tadžikistan, Anglija, Škotska in Wales (Združeno kraljestvo)

Publikacija je v celoti dostopna tukaj

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se