Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Inštitut »Utrip«: Naj postane socialno in čustveno učenje v šolah vidno

Inštitut »Utrip«: Naj postane socialno in čustveno učenje v šolah vidno

4. 4. 2020 | Matej Košir | članek

Ob zaključku evropskega projekta “Learning to Be: Razvoj prakse in metodologije za spremljanje socialnih in čustvenih veščin ter veščin na področju zdravja znotraj izobraževalnega sistema” so na Inštitutu za raziskave in razvoj »Utrip«, ki je v projektu sodeloval kot partner, objavili poročilo projekta in priporočila za pripravljalce politik in odločevalce, z namenom izboljšanja učnih praks v izobraževalnih sistemih preko spodbujanja socialno čustvenega razvoja otrok in mladostnikov. Poudarjajo, da bi veljalo v izobraževalne procese v večji meri vključiti pristope, ki bodo spodbujali socialne in čustvene veščine učencev. Slednje utemeljujejo z raziskavami, ki kažejo, da ima socialno in čustveno učenje pozitiven vpliv na vedenje učencev, odnose med učenci in učitelji, razredno klimo in učne dosežke. Med dolgoročnejšimi učinki, ki jih tovrstne raziskave omenjajo, so povečana raven zaupanja, spoštovanja in zadovoljstva z življenjem.

Več o projektu:

»Learning to be« je eksperimentalni projekt, ki je bil izveden v okviru programa Evropske Unije Erasmus+ (Key Action 3: European Policy Experimentations Programme). Projekt je združil strokovnjake, predstavnike pripravljalcev politik in odločevalce, praktike in raziskovalce iz sedmih evropskih držav (Litve, Latvije, Slovenije, Italije, Portugalske, Španije in Finske), s ciljem okrepiti socialno in čustveno učenje v evropskih šolah. Slovenski del projekta je bil delno sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje in podprt s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.


Ključna sporočila projekta “Learning to Be”:

  • Učenci lahko s pomočjo praks, ki temeljijo na socialnem in čustvenem učenju, vidno izboljšajo učne dosežke. Kratka sistematična intervencija, ki je temeljila na socialnem in čustvene učenju, in ki so jo izvajali učitelji v petih evropskih državah, je pokazala pozitivne rezultate tako glede učenja in vedenja učencev, kot tudi profesionalnega razvoja učiteljic in učiteljev.
  • Vendar pa, da bi zagotovili trajnostne učne dosežke, bi morale šole sprejeti kulturo, ki podpira socialno in čustveno učenje. Razvoj takšne učne kulture (šolskega okolja) je dolgoročna učna pot, ki zahteva pripravo, predanost in usklajeno prizadevanje celotne šolske skupnosti.
  • Zato morajo biti vrednote, ki so v središču kulture, ki podpira socialno in čustveno učenje, prenešene v eksplicitne učne cilje. Prav tako morajo postati vidne v vsakodnevnem poučevanju, učenju in spremljanju napredka. Usklajevanje šolske vizije, učnih ciljev, poučevanja, učenja in spremljanja napredka so bistvenega pomena za doseganje trajnostnih učnih dosežkov.

Poročilo o projektu, priporočila za pripravljalce politik in odločevalce ter orodje za spremljanje socialnih in čustvenih vsebin najdete tukaj. 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Matej Košir

Matej Košir je direktor Inštituta za raziskave in razvoj Utrip (info@institut-utrip.si).

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se