Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Irska uvedla stroge ukrepe označevanja izdelkov, ki vsebujejo alkohol

Irska uvedla stroge ukrepe označevanja izdelkov, ki vsebujejo alkohol

31. 5. 2023 | Mosa | novica

Irska je v preteklem tednu kot prva država v Evropski uniji sprejela zakonodajo, ki jasno opredeljuje, katere informacije morajo biti razvidne na izdelkih, ki vsebujejo alkohol. Zakon tako določa, da morata biti na embalažah ali etiketah izdelkov, ki vsebujejo alkohol, navedena vsebnost kalorij in gramov alkohola. Poleg tega morajo embalaže ali etikete vsebovati tudi zdravstvena opozorila o škodljivosti pitja alkoholnih pijač med nosečnostjo ter nevarnosti bolezni jeter in raka zaradi pitja alkohola. Irska je s tem postala prva država v Evropski uniji, ki uvaja tovrstna zdravstvena opozorila. Izven Evrope ima zdravstvena opozorila o nevarnosti pojava raka zaradi pitja alkohola na izdelkih, ki vsebujejo alkohol, uvedena le še Južna Koreja. Irski predpisi jasno določajo tudi velikost, barvo in druge oblikovne elemente teh zdravstvenih opozoril, z namenom zagotavljanja vidnosti sporočila. Zakon bo stopil v veljavo 22. maja 2026.

Za uvedbo zakona so se na Irskem odločili kot odziv na zaskrbljujoče statistične podatke glede zdravstvenih in drugih škodljivih posledic alkohole ter ankete, ki je pokazala, da se velika večina njihovih prebivalcev ne zaveda tveganj v povezavi s pitjem alkohola. Izmed sedem tisoč vprašanih, jih je bilo 7 % mnenja, da je varno piti majhne količine alkohola med nosečnostjo. Skoraj 80 % anketirancev se ni zavedalo, da se prekomerno pitje alkohola povezuje s tveganjem za pojav raka na dojki. Polovica vprašanih ni bila ozaveščena o povezavi med pitjem alkohola in visokim krvnim tlakom. Osebe stare med 15 in 24 let so se najmanj zavedale tveganj, povezanih s pitjem alkohola, v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami.

Irski minister za zdravje, Stephen Donnelly, je ob tem sporočil: »S tem zakonom želimo prebivalce bolje informirati o možnih tveganjih, povezanih z uporabo alkohola.« Minister meni, da lahko vsak posameznik sprejme zase najboljšo odločitev, če ima na voljo več jasnih informacij. Ob enem upa, da bodo druge članice Evropske unije sledile in uvedle podobno zakonodajo, ki lahko naredi veliko dobrega za njihove državljane. Svetovna zdravstvena organizacija je podprla korak Irske, saj ima pitje alkohola številne škodljive posledice na nas same, številne družine, skupnosti in družbo v celoti.

 

Viri:

https://www.gov.ie/en/press-release/03997-ministers-for-health-bring-into-law-the-worlds-first-comprehensive-health-labelling-of-alcohol-products/#

https://www.who.int/europe/news/item/26-05-2023-what-s-in-the-bottle--ireland-leads-the-way-as-the-first-country-in-the-eu-to-introduce-comprehensive-health-labelling-of-alcohol-products

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se