Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Učinkovita alkoholna politika temelji na akcijskem načrtu

Učinkovita alkoholna politika temelji na akcijskem načrtu

5. 11. 2010 | Peter Anderson | članek

Peter Anderson, profesor za področje alkohola in zdravja na Univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem, je eden ključnih analitikov alkoholne politike v evropskem prostoru. Na 1. nacionalni konferenci o alkoholni politiki (2. in 3. november 2010, Brdo pri Kranju), ki jo je organiziralo Ministrstvo za zdravje, je spregovoril o problemu tveganega in škodljivega pitja alkohola. Predstavil je rezultate študij, ki kažejo, da se z večanjem količine popitega alkohola, povečuje verjetnost smrti zaradi kateregakoli vzroka, ki ga pripisujemo alkoholu, ter rezultate, ki kažejo, da med pivci alkohola in abstinenti ni razlik v tveganju za kardiovaskularne bolezni.

Po njegovem mnenju je problem tveganega in škodljivega pitja alkohola mogoče zmanjšati preko oblikovanja odgovornega odnosa do alkohola. To lahko storimo na več načinov, npr. z oteževanjem finančne dostopnosti alkohola, omejevanjem dostopa do alkohola v trgovinah, gostinskih lokalih, ipd., s prepovedjo oglaševanja alkohola ter z oblikovanjem programov, ki ne bodo samo informirali, temveč bodo ljudem tudi pomagali spreminjati tvegana vedenja v manj tvegana oz. netvegana.

Poudaril je, da država za učinkovito alkoholno politiko potrebuje akcijski načrt, ki bo opredelil skupne cilje in naloge ter zagotovil redno spremljanje in poročanje o tvegani in škodljivi rabi alkohola, njenih posledicah in o učinkovitosti ukrepanja. Zagotoviti pa mora tudi oblikovanje spletnih platform in forumov za izražanje mnenj in izmenjavo informacij ter primerov dobrih praks.

Predavanje Petra Andersona je dostopno tukaj.
Predavanja je objavljeno z dovoljenjem avtorja.

1. nacionalna konferenca o alkoholni politiki, 2. in 3. november 2010, Brdo pri Kranju; Organizator konference je Ministrstvo za zdravje.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Peter Anderson

Peter Anderson profesor za področje alkohola in zdravja na Univerzi v Maastrichtu na Nizozemskem.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se