Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Tri pomembne publikacije IVZ s področja zdravja v letu 2012

Tri pomembne publikacije IVZ s področja zdravja v letu 2012

23. 1. 2013 | Mosa | novica

Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) je v zadnjem letu izdal tri pomembne publikacije s področja zdravja in vedenj povezanih z zdravjem otrok in mladih, ki vključujejo tudi problematiko alkohola med mladostniki:

  • Mednarodno poročilo "Socialne determinante zdravja in dobrega počutja med mladostniki", ki prinaša zadnje podatke raziskave »Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju 2010 (HBSC)« iz 39 držav Evrope in Severne Amerike. Med njimi je tudi Slovenija, kjer je raziskavo leta 2010 tretjič izvedel Inštitut za varovanje zdravja, financiralo pa Ministrstvo za zdravje; mednarodno poročilo  je dostopno na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije.
  • Slovensko poročilo "Neenakosti v zdravju in z zdravjem povezanih vedenjih slovenskih mladostnikov", kjer so analizirali razlike med skupinami mladostnikov z različnim socialno-ekonomskim položajem, poleg tega vsebuje tudi sumarnik za leto 2010 in je na voljo na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravja.
  • Publikacijo  z naslovom "Spremembe v vedenjih, povezanih z zdravjem mladostnikov v Sloveniji v obdobju 2002–2010", v kateri so analizirani podatki iz let 2002, 2006 in 2010. Namen publikacije je bil preveriti, kaj se je od leta 2002 do leta 2010 dogajalo na področju socialnega konteksta, zdravega življenjskega sloga, zdravstvenih izidov in tveganih vedenj, všolanih 11- 13- in 15-letnikov pri nas.  Publikacijo najdete na na spletnih straneh Inštituta za varovanje zdravj.


Iz vseh omenjenih publikacij je IVZ pripravil tudi kratek povzetek ugotovitev in predloge ukrepov za politične odločevalce (t. i. policy summary ali policy brief), ki je ena prvih tovrstnih publikacij pri nas. Na voljo je v slovenski in angleški verziji.

Za morebitne dodatne informacije ali predstavitve se obrnite na dr. Majo Zorko (maja.zorko@ivz-rs.si) in Tadejo Hočevar (tadeja.hocevar@ivz-rs.si).


 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se