Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  SZO: Povzetek o porabi alkohola, alkoholu pripisljivi škodi in stanju alkoholne politike

SZO: Povzetek o porabi alkohola, alkoholu pripisljivi škodi in stanju alkoholne politike

29. 1. 2019 | Mosa | novica

Svetovna zdravstvena organizacija, Regionalna pisarna za Evropo je izdala povzetek o porabi alkohola, alkoholu pripisljivi škodi in stanju alkoholne politike v državah članicah EU, Norveški in Švici (angl. Fact sheet on alcohol consumption, alcohol-attributable harm and alcohol policy responses in European Union Member States, Norway and Switzerland).

V Evropi so stopnje porabe alkohola najvišje na svetu, kar vodi tudi do najvišjega deleža smrti, ki ga lahko pripišemo rabi alkohola. Ti indikatorji in odzivi v obliki alkoholnih politik 28 članic Evropske Unije, Norveške in Švice v letu 2016 so bili analizirani in primerjani s situacijo v letu 2010. Rezultati kažejo, da ni nobenih pomembnih sprememb v količini popitega alkohola na osebo v primerjavi z letom 2010, kar kaže na to, da se Evropa še zmeraj sooča z velikim izzivom zmanjševanja bremena alkohola za svoje prebivalce. Kljub veliki količini dokazov o vlogi alkohola pri zgodnji smrtnosti in invalidnosti, se skoraj polovica moške populacije še naprej občasno prekomerno opija in več kot 60% mladostnikov (15-19) redno pije alkohol. Vsak dan približno 800 ljudi v Evropi umre zaradi vzrokov, ki jih lahko pripišemo pitju alkohola. Najbolj zaskrbljujoče je, da je odnosno velik delež škode zaradi alkohola nastane  zgodaj v življenju, saj kar eno izmed štirih smrti med mladimi odraslimi (starih med 20 in 24) povzroči pitje alkohola.

Dosežki na 10 ključnih področjih alkoholnih politik kažejo na velik razkorak med državami in potrebo po izboljšanju. Iz SZO poročila je razvidno, da so bile države članice EU, Norveška in Švica najbolj uspešne na področjih preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, vodenja alkoholne politike in spremljanja alkoholne problematike, najmanj uspešne pa so bile na področjih zmanjševanja cenovne dostopnosti alkohola ter preprečevanja posledic neformalne pridelave in nedovoljene ponudbe in prodaje alkohola.

10 področij ukrepanja celovite alkoholne politike, ki jih kot ključne navaja Svetovna zdravstvena organizacija:**

1. PREPREČEVANJE VOŽNJE POD VPLIVOM ALKOHOLA,

2. VODENJE, OZAVEŠČANJE IN ZAVEZANOST K UKREPANJU,

3. SPREMLJANJE ALKOHOLNE PROBLEMATIKE,

4. OMEJEVANJE DOSTOPNOSTI ALKOHOLA,

5. PREPREČEVANJE NEGATIVNIH POSLEDIC PITJA IN ZASTRUPITVE Z ALKOHOLOM,

6. OBRAVNAVA TVEGANEGA IN ŠKODLJIVEGA PITJA ALKOHOLA TER ZASVOJENOSTI V ZDRAVSTVU,

7. PRISTOPI V LOKALNI SKUPNOSTI IN NA DELOVNEM MESTU,

8. OMEJEVANJE TRŽNEGA KOMUNICIRANJA ALKOHOLNIH PIJAČ,

9. PREPREČEVANJE POSLEDIC NEFORMALNE PRIDELAVE TER NEDOVOLJENE PONUDBE IN PRODAJE ALKOHOLA,

10. UKREPI NA PODROČJU CENOVNE DOSTOPNOSTI ALKOHOLA.

Načeloma pa velja, da je država najuspešnejša, kadar zgoraj navedene ukrepe poveže v celovito alkoholno politiko, katere ključni cilj je varovanje prebivalcev pred z alkoholom povezano škodo.

 

Podobno velja za Slovenijo, kjer smo bili v zadnjih letih najuspešnejši na področjih preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, vodenja in ozaveščanja, omejevanja dostopnosti alkohola, obravnave tveganega in škodljivega pitja in zasvojenosti v zdravstvu ter preprečevanja negativnih posledic pitja in zastrupitev z alkoholom. Manj uspešni pa smo bili na področjih omejevanja tržnega komuniciranja alkohola, preprečevanja posledic neformalne pridelave in nedovoljene ponudbe in prodaje alkohola ter zmanjševanja cenovne dostopnosti alkohola.*

 Primerjava Slovenije

 

Povzetek Svetovne zdravstvene organizacije je dostopen tukaj: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0009/386577/fs-alcohol-eng.pdf?ua=1

Več podatkov za Slovenijo je zbranih v publikaciji Alkoholna politika v Sloveniji – priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov ter neenakosti med prebivalci, ki je dostopna tukaj: http://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/alkoholna_politika_v_sloveniji_2018-_elektronski.pdf. 

 

Viri:

*

World Health Organization. Alcohol consumption, harm and policy responses in 30 European countries. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe (in printing).

World Health Organization. Policy in action. A tool for measuring alcohol policy implementation. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, 2017.

Roškar M, Serec M, Petrič VK, Blažko N, Hovnik Keršmanc M, Sedlakova D (ur.). Alkoholna politika v Sloveniji – priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov ter neenakosti med prebivalci. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2018.

 **

World Health Organization. European action plan to reduce the harmful use of alcohol 2012–2020. Copenhagen: WHO Regional Office for Europe, 2012. Pridobljeno 12. 9. 2018 s spletne strani: www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0008/178163/E96726. pdf?ua=1.

World Health Organization. Global action plan for the prevention and control of noncommunicable diseases 2013−2020. Geneva: World Health Organization; 2013. Pridobljeno 12. 9. 2018 s spletne strani: apps.who.int/iris/bitstream/10665/94384/1/9789241506236_eng.pdf.

World Health Organization. Global status report on alcohol and health 2018. Geneva: World Health Organization, 2018. Pridobljeno 10. 10. 2018 s spletne strani: http://apps. who.int/iris/bitstream/handle/10665/274603/9789241565639-eng.pdf?ua=1.

Petrič VK. Predlogi ukrepov. V M Zorko, T Hočevar, A Tančič Grum, VK Petrič, S Radoš Krnel, M Lovrečič, B Lovrečič, Alkohol v Sloveniji. Trendi v načinu pitja, zdravstvene posledice škodljivega pitja, mnenja akterjev in predlogi ukrepov za učinkovitejšo alkoholno politiko. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2014, str. 134-56. Pridobljeno 12. 9. 2018 s spletne strani: www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacijedatoteke/alkohol_v_sloveniji_0.pdf.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se