Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Novo mednarodno HBSC poročilo o vedenju mladostnikov, povezanim z alkoholom

Novo mednarodno HBSC poročilo o vedenju mladostnikov, povezanim z alkoholom

28. 9. 2018 | Mosa | novica

Svetovna zdravstvena organizacija je objavila novo Poročilo o vedenju mladostnikov, povezanim z alkoholom: trendi in neenakosti v SZO evropski regiji, 2002-2014. Poročilo je nastalo na osnovi HBSC raziskave – Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju in ponuja nov vpogled v podatke o pitju alkohola med mladostniki, ki so bili zbrani v 12 letnem obdobju. Poročilo razkriva, da se je pitje alkohola med mladostniki v Evropi zmanjšalo, vendar ostajajo odstotki tistih, ki pijejo, previsoki, kar pitje alkohola uvršča med najbolj pereče javnozdravstvene in družbene probleme. 

Več kot en izmed desetih mladostnikov v evropski regiji je tedensko pilo alkohol že pred 15. letom (9 % deklet in 16 % fantov) v letu 2014. 

Ključne ugotovitve v poročilu

Raziskava, ki jo je vodila Univerza St Andrews, beleži navade pitja alkohola evropskih mladostnikov v 36 državah, tudi v Sloveniji. Mednarodno poročilo izpostavlja nekaj zaskrbljujočih trendov pri pitju alkohola: 

  • Opijanje je še zmeraj pogosto, saj je četrtina fantov in več kot ena od petih deklet poročala, da so bili opiti dvakrat ali večkrat do petnajstega leta starosti. Od leta 2002 so bili največji upadi zaznani v nordijskih državah.  
  • V letu 2014 je več kot ena četrtina petnajstletnikov (28 %) poročala, da so prvič pili alkohol pri trinajstih letih ali še mlajši (25 % deklet in 31 % dečkov). Ta stopnja je od leta 2002 padla iz 46 %, trendi zmanjševanja pa so opazni v enaki meri za dekleta in fante v večini držav. 
  • Razlike med spoloma v tedenskem pitju alkohola so se sčasoma zmanjšale v severni Evropi, kjer zdaj dekleta in fanti poročajo o istih stopnjah pitja alkohola. Razlika med spoloma ostaja večja v srednje-vzhodni in južni Evropi, kjer je pitje alkohola med fanti dvakrat višje kot med dekleti. 
  • V letu 2014 je približno eden od desetih mladostnikov poročal o prvi opitosti pri starosti 13 let ali manj (7 % deklet in 9 % fantov). Ta stopnja se je od leta 2002, ko je bilo zabeleženih 17 %, do leta 2014 razpolovila. Zmanjšala se je tako med dekleti, kot med fanti, čeprav so bila največja zmanjšanja v večini držav zaznana med fanti. 

Zmanjšanje rabe alkohola je neenakomerno geografsko razporejeno, saj v nekaj državah od leta 2002 ni prišlo do sprememb ali pa je bil zaznan le majhen padec rabe alkohola. 

Kakšna so tveganja pri pitju alkohola mladostnikov

Pitje alkohola v mladostništvu, vključno z zgodnjo iniciacijo, pogosto rabo in opitostjo vpliva na psihološko, socialno in fizično zdravje mladostnika. Alkohol je pomemben dejavnik tveganja za poškodbe s smrtnim izidom ali poškodbe brez smrtnega izida, nesreče, poskuse samomora in rabo drugih psihoaktivnih snovi, povezan pa je tudi z nenačrtovano nosečnostjo, spolno prenosljivimi boleznimi, slabim uspehom v šoli in nasiljem. 

Pitje alkohola v mladostništvu je povezano tudi s funkcionalnimi in strukturnimi spremembami v možganih, ki ostanejo tudi v odraslosti. Nedavne študije so pokazale škodljive učinke zgodnjega pitja alkohola na razvoj možganov, ki vodijo do na primer težav pri učenju. Raziskave so pokazale tudi, da pozneje kot mladi prvič poskusijo alkohol, manjše je tveganje, da se bodo kasneje v življenju soočali s težavami zaradi pitja alkohola ali zasvojenostjo. 

Pomembno je izvajati javne politike na področju alkohola

Ugodni trendi v pitju alkohola med mladostniki v državah severne Evrope kaže, da usklajena prizadevanja na državni in regionalni ravni lahko pomembno vplivajo na zmanjševanje pitje alkohola. V SZO so priporočili nabor dostopnih, izvedljivih in cenovno učinkovitih ukrepov, ki lahko zmanjšajo stopnjo rabe alkohola.  Ti ukrepi vključujejo: zvišanje cen alkohola, omejevanje dostopnosti alkohola in  obsežne prepovedi oglaševanja, promocij in sponzorstva alkohole industrije. 


Poročilo je v celoti dostopno: Adolescent alcohol-related behaviours: trends and inequalities in the WHO European Region, 2002–2014 (2018)

Vir članka je v angleščini dostopen tukaj.

HBSC raziskavo v Sloveniji vsake štiri leta izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Dosedanja slovenska poročila iz HBSC raziskave so dostopna v zavihku Publikacije in spodaj: 

http://www.infomosa.si/publikacije/z-zdravjem-povezana-vedenja-v-solskem-obdobju-med-mladostniki-v-sloveniji-hbsc-slovenija-2014.html

http://www.infomosa.si/publikacije/spremembe-v-vedenjih-povezanih-z-zdravjem-mladostnikov-v-sloveniji-v-obdobju-20022010.html

http://www.infomosa.si/publikacije/neenakosti-v-zdravju-in-z-zdravjem-povezanih-vedenjih-slovenskih-mladostnikov.html

http://www.infomosa.si/publikacije/z-zdravjem-povezano-vedenje-v-solskem-obdobju-hbsc-slovenija-2006.html

http://www.infomosa.si/publikacije/z-zdravjem-povezano-vedenje-v-solskem-obdobju-hbsc-slovenija-2002.html

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se