Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  NIJZ: Izšla je publikacija Ekonomske posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji

NIJZ: Izšla je publikacija Ekonomske posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji

6. 1. 2016 | Mosa | novica

Leta 2011 so v Sloveniji neposredni in posredni stroški zaradi tveganega in škodljivega pitja alkohola, skupaj s stroški izgubljenega prihodnjega zaslužka zaradi poškodb s smrtnim izidom, predstavljali 5 % vseh izdatkov za zdravstvo. V publikaciji je izpostavljeno, da je tvegano in škodljivo pitje alkohola eden največjih javnozdravstvenih problemov v Sloveniji.

V poročilu so ovrednotili ekonomske posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola za Slovenijo za leto 2011. Upoštevali so stroške zdravstvene blagajne, delni strošek delodajalcev, potencialno izgubljena leta življenja in prikazali stroške prometnih nesreč.

V nadaljnjih izračunih ocene bremena alkohola bi veljalo vključiti večji nabor neposrednih in posrednih stroškov, kot so socialne posledice, prezgodnje upokojitve, delež prostovoljnih zavarovanj in podobno, kar bi dalo višjo, a realnejšo oceno ekonomskega bremena alkohola za Slovenijo.

Celotno poročilo je dosegljivo tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se