Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Uspešnost alkoholnih politik v Rusiji, Litvi in na Tajskem

Uspešnost alkoholnih politik v Rusiji, Litvi in na Tajskem

4. 7. 2017 | Mosa | novica

Države, v katerih je poraba alkohola na prebivalca med najvišjimi na svetu, uspešno implementirajo politike, ki zmanjšujejo rabo alkohola in njene škodljive posledice.

Ruska država je leta 2009 sprejela anti alkoholni program, v katerem si je zastavila cilj do leta 2020 zmanjšati porabo alkohola na prebivalca za 55%. V skladu s tem programom so prepovedali pitje alkohola na javnih površinah, omejili oglaševanje alkoholnih izdelkov na televiziji in popolnoma prepovedali oglaševanje alkohola v tiskanih medijih. Ruska država je omejila tudi prodajo alkoholnih pijač zvečer in ponoči ter povečala kazni za prodajo alkohola mladoletnikom. Maja 2017 so se pojavile tudi iniciative za prepoved uprizarjanja pitja alkohola v televizijskih oddajah, dokumentarcih in filmih, ki pa zaenkrat še niso podprte s strani oblasti. Poraba alkohola v Rusiji se je ob učinkovanju omenjenih državnih ukrepov in izboljšanega življenjskega standarda znižala iz 18 litrov alkohola na leto na prebivalca v letu 2009 na 12 litrov v letu 2016.

V letu 2016 je po podatkih WHO najvišjo porabo alkohola med vsemi državami beležila Litva, in sicer 16 litrov čistega alkohola na prebivalca. Tudi litovska vlada je v juniju 2017 predlagala ukrepe za zmanjševanje škodljivih posledic rabe alkohola. Med predlaganimi ukrepi, o katerih litvanski parlament še ni glasoval, so povišanje davkov na alkohol, povišanje starostne omejitve za prodajo alkohola iz 18 na 20 let in popolna prepoved oglaševanja alkohola, ki bi stopila v veljavo januarja 2018. Vlada želi podaljšati tudi časovne omejitve prodaje alkohola. Trenutno veljavna zakonodaja omejuje prodajo med 22.00 in 8.00, predlagajo pa prepoved prodaje alkohola v trgovinah med 20.00 in 10.00 od ponedeljka do sobote, ter med 15.00 in 10.00 ob nedeljah. Pred glasovanjem v parlamentu se v litvanski javnosti oglaša tudi alkoholna industrija, ki izraža dvome v učinkovitost ukrepov s trditvami, da restriktivni ukrepi povečujejo črni trg alkoholne pijač. Javnozdravstveni strokovnjaki potrjujejo uspešnost predlaganih ukrepov.

Še ena od držav, ki se z javno politiko uspešno spopada s problemom škodljivega pitja med prebivalstvom, je Tajska. V primerjavi z ostalimi azijskimi državami, kjer je povprečna raba alkohola 6,4 litra čistega alkohola na prebivalca na leto, je poraba 7,2 litrov na prebivalca na Tajskem visoka. Tajska vlada predlaga več ukrepov za zmanjševanje škodljivih posledic pitja alkohola, med drugim tudi povišanje davkov. Podpirajo tudi socialnomarketinške kampanje, ki poudarjajo škodljive družbene posledice pitja alkohola. Pri izvajanju teh ukrepov se soočajo z nasprotniki kot so domači proizvajalci alkohola in tudi svetovna alkoholna industrija, ki spretno uporablja družbena omrežja v oglaševalske namene.

 

Viri:

https://www.rbth.com/politics_and_society/2017/05/22/is-russia-the-worlds-heaviest-drinking-country_767914

https://www.euractiv.com/section/alcohol/news/lithuanias-new-alcohol-package-raises-eyebrows-in-industry/

Gradivo seminarja WHO Forum on alcohol, drugs and addictive behaviours: Enhancing public helath actions through partnership and collaoration

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se