Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Raziskava: Uvedba min. cene enote alkohola je najučinkovitejši finančni ukrep alkoholne politike

Raziskava: Uvedba min. cene enote alkohola je najučinkovitejši finančni ukrep alkoholne politike

19. 4. 2016 | Mosa | novica

Sheffieldska raziskovalna skupina za alkohol je primerjala vpliv štirih najpogostejših davčnih in cenovnih ukrepov na neenakosti v zdravju. Uvedba minimalne cene na enoto alkohola v znesku 50 britanskih penijev se je izkazala kot učinkovitejši ukrep za zmanjševanje neenakosti v zdravju in zmanjšanje porabe med čezmernimi pivci v primerjavi z enakovrednim zvišanjem trenutnih trošarin.

Minimalna cena na enoto alkohola in obdavčitev alkoholnih pijač glede na vsebnost alkohola sta najboljša pristopa za zmanjšanje zdravstvenih neenakosti, povezanih z rabo alkohola, ugotavljajo v Sheffieldski raziskovalni skupini za alkohol (celoten članek je objavljen tukaj).


Po njihovih ocenah bi uvedba minimalne cene na enoto alkohola v višini 50 britanskih penijev rabo alkohola med čezmernimi pivci z nizkim socialno-ekonomskim statusom (SES) zmanjšala za 7,6 %, med manj tveganimi pivci z nizkim SES pa za 2,9 %. Če bi obstoječe trošarine zamenjali s pavšalno trošarino v višini 22 britanskih penijev na enoto alkohola za vse vrste pijač, ki se je izkazala kot drugi najučinkovitejši ukrep, bi se poraba alkohola med čezmernimi pivci z nizkim SES znižala za 5,8 %, med manj tveganimi pivci z nizkim SES pa za 3,1 %.

Zvišanje obstoječih trošarin na enakovredno raven (gre za 13,4-odstotni dvig) bi po ocenah skupine zmanjšalo rabo alkohola med obema skupinama pivcev (čezmerni in manj tvegani) z nizkim SES za 2,2 %. Kot najmanj učinkovit ukrep se je izkazala uvedba 4-odstotne obdavčitve na vrednost alkoholnih izdelkov, ki bi vplivala na 2,1-odstotno znižanje porabe alkohola med obema že omenjenima skupinama pivcev.

Čezmerni pivci z nizkim SES so najbolj izpostavljeni škodi zaradi alkohola. Največji vpliv na umrljivost, povezano s pitjem alkohola, te skupine je ponovno pokazala uvedba minimalne cene na enoto alkohola. Ocenjeno znižanje z alkoholom povezane umrljivosti z uvedbo tega ukrepa je znašalo 7,8 %, z uvedbo obdavčitve alkoholnih pijač glede na vsebnost alkohola 6,1 %, z dvigom obstoječe trošarine 3,2 % in z obdavčitvijo glede na vrednost izdelkov 2,9 %.

Minimalna cena in obdavčitev glede na vsebnost alkohola sta se izkazali tudi kot najučinkovitejša ukrepa pri zmanjševanju neenakosti v stopnji umrljivosti, povezani z alkoholom, med najnižjo in najvišjo socialno-ekonomsko skupino. Z alkoholom povezana stopnja umrljivosti je bila pred uvedbo kateregakoli ukrepa za 108 % višja v nižji socialno-ekonomski skupini. Ta neenakost bi se po uvedbi minimalne cene enote alkohola znižala na 79-odstotno razliko, po uvedbi obdavčitve glede na vsebnost alkohola pa na 83-odstotno razliko.

Raziskava predstavlja pomemben doprinos področju razvoja alkoholne politike, kjer so potrebni tehtni dokazi za učinkovitost različnih davčnih in cenovnih strategij na zdravje prebivalstva. Ugotovitve so pomembne tudi za razplet dolgotrajne sodne bitke med škotsko vlado in Zvezo škotskih proizvajalcev viskija (Scotch Whisky Association) glede uvedbe minimalne cene na enoto alkohola – primerjava določitve minimalne cene enote alkohola z različnimi davčnimi ukrepi je za ta sodni proces ključnega pomena, saj kaže, da bi z znatnimi dvigi trošarin oziroma obdavčitvami lahko dosegli podobno splošno zmanjšanje z alkoholom povezanih smrti in hospitalizacij, a z njimi ne bi dosegli čezmernih pivcev, ki so najranljivejši, prav tako ne bi učinkovali na zmanjševanje zdravstvenih neenakosti, povezanih z rabo alkohola.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se