Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Vpliv socialnomarketinških intervencij na spoštovanje starostne omejitve pri prodaji alkohola

Vpliv socialnomarketinških intervencij na spoštovanje starostne omejitve pri prodaji alkohola

27. 5. 2016 | Mosa | novica

Članek avtoric Tanje Kamin (Fakulteta za družbene vede) in Daše Kokole (Brez izgovora Slovenija) z naslovom "Vpliv socialnomarketinških intervencij na spoštovanje zakonodajnega predpisa o minimalni starosti za nakup alkohola v maloprodajnih trgovinah" je objavljen v znanstveni reviji Journal of Social marketing. Vsebino članka predstavljamo s kratkim povzetkom. 

Dostopnost alkohola je močno povezana s čezmerno rabo alkohola. Namen te slovenske raziskave je bil preučiti morebiten vpliv socialnega marketinga na doslednejše spoštovanje zakonodajnega predpisa o minimalni starosti za nakup alkohola v maloprodajnih trgovinah. Po kvazi-eksperimentalnih principih so v štirih slovenskih mestih v 24 maloprodajnih trgovinah izvedli intervencijo »18 je zakon« (opremili so jih s promocijskimi materiali, ki pojasnjujejo zakonodajni predpis, pripomočki za lažje izračunavanje starosti kupca, in risanim supreherojem, po imenu »Zakon«), pri čemer so pred in po izvedbi intervencije mladoletniki v istih maloprodajnih trgovinah poskusili kupiti alkohol (mistery shopping). Pred intervencijo je bila raven nespoštovanja zakona o minimalni starosti za nakup alkohola s strani prodajalcev visoka – v 96 % primerov so mladoletniki uspešno kupili alkohol. Po intervenciji je odstotek uspešnih nakupov alkohola padel na 67 %. Ugotovitve potrjujejo obstoj t.i. »prodajalčeve dileme« pri spoštovanju alkoholne zakonodaje v Sloveniji, ki nastane zaradi razkoraka med prodajalčevimi osebnimi interesi (prodati) in interesi javnosti (zaščititi pred škodo). Ugotovitve prav tako nakazujejo, da so socialno-marketinške intervencije lahko uspešno orodje za doslednejše spoštovanje zakonodaje ustreznih deležnikov.

Povzetek članka je tukaj dostopen v angleščini.

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se