Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Zmerno pitje alkohola v primerjavi z abstinenco nima pozitivnih učinkov na zdravje

Zmerno pitje alkohola v primerjavi z abstinenco nima pozitivnih učinkov na zdravje

3. 8. 2017 | Mosa | novica

Študije poročajo o odnosu med pogostostjo pitja alkohola in relativnim tveganjem umrljivosti v obliki J-krivulje, kar pomeni, da naj bi imeli zmerni pivci nižje relativno tveganje od ostalih skupin oziroma da naj bi bili učinki zmernega pitja alkohola bolj pozitivni za zdravje kot abstinenca. Metaštudija Stockwella in sodelavcev (2016) se je z namenom preverjanja tega odnosa osredotočila na sistematični pregled študij o uporabi alkohola in relativnega tveganja umrljivosti ter pri tem nadzirala različne načine kategorizacije posameznikov v skupine pivcev oziroma abstinentov.

Ugotovili so, da imajo različni načini kategoriziranja posameznikov v skupino abstinentov močan vpliv na rezultate študij. V celotno študijo so vključili 87 študij o pitju alkohola ter povezavi le tega z relativnim tveganjem umrljivosti. Od vseh študij jih je 65 v skupino abstinentov vključevalo tudi bivše pivce, 50 študij je vključevalo tudi občasne pivce, samo 13 pa je kot abstinente označilo posameznike, ki tekom celotnega življenja niso nikoli pili. Z različnimi metaanalitičnimi strategijami so preverjali povezanost neustrezne klasifikacije posameznikov v skupino abstinentov z oceno relativnega tveganja umrljivosti. V analizah študij, ki so kot skupino abstinentov definirale samo posameznike, ki niso nikoli pili, se pozitivni učinki zmernega pitja na zdravje niso pokazali. Ko so nadzorovali način kategoriziranja posameznikov v skupino abstinentov, je bila povezava med pitjem alkohola in relativnim tveganjem umrljivosti veliko bolj linearna in ne v obliki J-krivulje.

V metaštudiji so pokazali, da zmerno pitje alkohola v primerjavi z abstinenco nima pozitivnih učinkov na zdravje. Delno so potrdili trditev, da napačna klasifikacija posameznikov vpliva na obliko povezave med količino zaužitega alkohola in relativnim tveganjem umrljivosti. Vključevanje bivših pivcev v skupino abstinentov vpliva na spremembo krivulje in daje videz pozitivnih povezav zmernega pitja in pozitivnih učinkov na zdravje.

Celotno metaštudijo v angleščini najdete tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se