Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Projekt AlHaMBRA - omejitve digitalnega oglaševanja alkohola v sodobnih mediji so pomanjkljive

Projekt AlHaMBRA - omejitve digitalnega oglaševanja alkohola v sodobnih mediji so pomanjkljive

10. 2. 2022 | Mosa | novica

Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ so v drugi polovici leta 2020 pričeli sodelovati pri mednarodnem projektu AlHaMBRA (angl. Alcohol Harm - Measuring and Building Capacity for Policy Response and Action). Projekt, ki ga koordinira Portugalska, vključuje sodelovanje desetih javnih znanstveno-raziskovalnih institucij ter nevladnih organizacij, ki prihajajo iz šestih različnih držav članic EU.

Glavni namen projekta je podpora državam članicam EU pri razvoju najbolj učinkovitih politik in ukrepov  za zmanjševanje škode zaradi alkohola. Izpostavljena so naslednja področja: alkohol in delovno mesto, proizvodnja in raba nedovoljenega in neregistriranega alkohola, orodja e-zdravja za zmanjševanje škode, povezane z alkoholom, spletno oglaševanje in trženje alkoholnih pijač v sodobnih medijih, vpliv pijač z nizko vsebnostjo alkohola ter zdravstvena opozorila na embalaži alkoholnih pijač. NIJZ sodeluje pri izvedbi enega izmed petih delovnih paketov projekta, ki se osredotoča na področje digitalnega oglaševanja in trženja alkoholnih pijač v sodobnih medijih.  

Hiter porast digitalnih medijev predstavlja za države, tako v evropskem kot tudi v širšem mednarodnem prostoru, vse večji regulatorni izziv. Obstoječa zakonodaja, ki ureja področje oglaševanja alkoholnih pijač, v mnogih državah članicah EU še ne vključuje oz. zaobjema novih poti tržnega komuniciranja in tako ne ponuja zadostne oziroma enake ravni varovanja javnega zdravja v primerjavi z do sedaj uveljavljeno nadzorovanimi komunkacijskimi kanali »tradicionalnih« množičnih medijev, ki jih predstavljajo radio, televizija in tiskani mediji. Evropske države so šele v preteklih letih pričele z razvojem in implementacijo zakonskih, koregulativnih ali samoregulativnih omejitev za zmanjševanje izpostavljenosti digitalnemu oglaševanju alkoholnih pijač. Poleg tega so izmed tistih držav, ki so tovrstne ukrepe v različnih obsegih že sprejele (npr. Finska, Norveška, Litva in Estonija), zgolj nekatere znanstveno preučile njihove dejanske vplive po uveljavitvi. V luči postopnega povečevanja zanimanja držav članic EU za posodobitev svojih nacionalnih zakonskih aktov in regulative na področju digitalnega tržnega komuniciranja alkoholnih pijač se te pogosteje srečujejo z vprašanji, kako omejitve kar najbolje vpeljati v obstoječe zakonodajne okvirje ter vzpostaviti učinkovite sisteme spremljanja ter nadzora tovrstnih digitalnih vsebin.

V okviru delovnega paketa projekta, pri katerem sodeluje NIJZ, poleg kolegov iz tujine, ki pripravljajo sistematični pregled na temo vpliva spletnega oglaševanja alkoholnih pijač na zdravje prebivalstva, na NIJZ  pripravljamo sistematični pregled znanstvene in strokovne literature z naslovom ”Effectiveness of regulatory policies on online/digital/internet - mediated alcohol marketing: a systematic review”, s katerim želimo pridobiti uvid v učinkovitost obstoječih zakonodajnih omejitev na področju digitalnega oglaševanja alkoholnih pijač v digitalnih medijih s poudarkom na družbenim omrežjih in plaformah za deljenje videoposnetkov. Zgodnji izsledki sistematičnega pregleda literature, ki trenutno še poteka, kažejo, da je tako v evropskem kot v širšem mednarodnem prostoru učinkovitost obstoječih omejitev na področju digitalnega oglaševanja alkohola v sodobnih medijih pomanjkljiva ter da obstajajo številni primeri omogočenega dostopa otrok in mladostnikov do tržnega komuniciranja alkoholnih pijač, primeri kršitev kodeksov trženja s strani alkoholne industrije v različnih digitalnih medijih ter zaznani prikriti pristopi oz. uporaba »sivih območij« za obhod obstoječih predpisov, ki omejujejo tovrstno oglaševanje alkoholnih izdelkov in znamk. Projekt se predvidoma zaključuje z januarjem 2023, ko bodo znani tudi vsi znanstveni zaključki ter objavljena končna poročila.

Področje digitalnega tržnega komuniciranja alkoholnih pijač v Sloveniji ureja Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (ZZUZIS-A), ki pa se osredotoča na oglaševanje alkoholnih pijač.  Sprejet je bil leta 2002 in velja samo za tiste digitalne tržne kanale, ki so bili do tedaj razviti. Omejevanje oglaševanja na digitalnih tržnih kanalih, ki niso zajeti v  ZZUZIS-A trenutno vsebuje samo Slovenski oglaševalski kodeksu  (SOK), ki je orodje samoregulative in kot tak ni zavezujoč, saj gre za sistem, s katerim si oglaševalska industrija sama postavlja meje odgovornega oglaševanja. Ocenjujemo, da trenutna zakonodaja v Sloveniji ni zadostna in digitalnega tržnega komuniciranja alkoholnih pijač ne omejuje ustrezno.


Več o digitalnem tržnem komuniciranju alkoholnih pijač v Sloveniji lahko preberete v članku, ki je dostopen tukaj.

Za več informacij o projektu se lahko obrnete na vodjo projekta v Sloveniji dr. Sandro Radoš Krnel.

Vir novice: Nacionalni inštitut za javno zdravje.


 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se