Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Na Bledu se začenja 1. Evropska mladinska konferenca o alkoholni politiki

Na Bledu se začenja 1. Evropska mladinska konferenca o alkoholni politiki

8. 11. 2012 | Mosa | novica

Sporočilo za javnost

V hotelu Park na Bledu se danes, 8. novembra 2012, začenja 1. Evropska mladinska konferenca o alkoholni politiki, ki bo vse do prihodnje srede gostila okrog 100 mladih iz 27 evropskih držav. Srečanje organizirata mladinska zveza Brez izgovora Slovenija in Evropska mladinska zveza za alkoholno politiko s finančno pomočjo Ministrstva RS za zdravje, Urada RS za mladino in Evropske komisije – programa Mladi v akciji.

Poleg mladih udeležencev v starosti od 15 do 30 let se bo konference udeležilo tudi veliko število mednarodnih govorcev in strokovnjakov, ki bodo povezovali delavnice na temo mladinskega raziskovanja, zagovorništva in lobiranja ter uvajanja v projekte na področju preprečevanja začetka in zmanjševanja negativnih posledic prekomernega pitja alkohola med mladimi.

»Namen te konference je mlade v Evropi spodbuditi k aktiviranju v preventivnih programih in programih zmanjšanja škode,  nastale zaradi prekomernega pitja alkohola med mladimi. To je tudi edinstvena priložnost, da si udeleženci izmenjajo primere dobrih praks in pridobijo potrebne veščine za začetek in nadgradnjo projektov na tem področju. Glavno vlogo pa igra seveda mreženje, saj se ravno na takih srečanjih spozna največ zanesljivih partnerjev za bodoče spopadanje s trenutnim sovražnikom št.1 v Evropi« je povedal Jan Peloza, glavni organizator konference.

Evropska Unija (EU) ima kot regija največjo porabo alkohola na svetu, v povprečju je tako leta 2009 odrasla oseba nad 15 letom zaužila 12,5 litra čistega alkohola na leto oz. 27g alkohola na dan, kar predstavlja dvakrat več kot je povprečje porabe v svetu [1]. Za lažjo predstavo - to pomeni, da je Evropejec v povprečju na dan spil približno tri pollitrske steklenice piva.

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je samo v letu 2004 v svetu umrlo 2.5 milijona ljudi, vključujoč 320 tisoč mladih v starosti od 15 do 29 let, kar predstavlja 9% vseh smrti v tej starostni skupini [2].

V številnih evropskih državah je zaradi vpliva na posameznika in družbo alkohol spoznan kot najškodljivejša droga, sledijo mu heroin in kokain [3].

Pitje v mladostništvu ima zaradi vpliva na razvijajoče se telo in možgane lahko posledice, ki trajajo celo življenje. Adolescenca je obdobje visoke ranljivosti za učinke alkohola na možgane in prekomerno uživanje alkohola je povezano z kasnejšimi problemi s spominom, koncentracijo in učenjem. Tako ima lahko posledice, ki segajo na različna področja (akademsko, delovno in socialno) še v odraslosti [4]. Prav tako pa so raziskave pokazale, da je zgoden začetek pitja  povezan z večjo verjetnostjo za nastanek zasvojenosti [5].

Evropska mladinska konferenca se bo zaključila 13.novembra 2012 ob 9.00 s predstavitvijo v Državnem svetu RS v Ljubljani, ki mu bo sledila okrogla miza na temo boljšega vključevanja različnih deležnikov v reševanje problemov povezanih s tveganim in škodljivim pitjem alkohola med mladimi. Srečanja se bodo udeležili tudi predstavniki podpornih ministrstev, Evropske komisije in ljubljanskega Mestnega sveta, vabljeni pa bodo tudi slovenski in evropski poslanci.

---

Kontakt:

Daša Kokole, 041 764285
Brez izgovora Slovenija

[1] Anderson P, Møller L, & Galea G (Eds.) (2012)  Alcohol in the European Union. Copenhagen, Denmark: World Health Organization, 2012.
[2] WHO (2010) - Global strategy to reduce the harmful use of alcohol. Geneva, World Health Organization
(http://www.who.int/substance_abuse/msbalcstragegy.pdf ).
[3] Anderson P, Braddick F, Reynolds J & Gual A eds. (2012) Alcohol Policy in Europe: Evidence from AMPHORA. The AMPHORA project, available online: http://amphoraproject.net/view.php?id_cont=45
[4] Squeglia, L M; Jacobus, J; & Tapert, S F. (2009). The influence of substance use on adolescent brain development.Clinical EEG and Neuroscience : Official journal of the EEG and Clinical Neuroscience Society (ENCS), 40(1), 31 - 38.
[5] Hingson, R. W., Heeren, T., & Winter, M. R. (2006). Age at Drinking Onset and Alcohol Dependence: Age at Onset, Duration, and Severity. Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, 160, 739-746.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se