Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  NIJZ: Publikacija Alkoholna politika v Sloveniji – 3. izdaja

NIJZ: Publikacija Alkoholna politika v Sloveniji – 3. izdaja

26. 11. 2018 | Mosa | novica

Publikacija ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI – priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov ter neenakosti med prebivalci je nastala z namenom, da bi vse, ki sodelujejo v procesu oblikovanja alkoholne politike v naši državi, opremili z verodostojnimi informacijami in podatki o obsegu problema alkohola v Sloveniji in o tem, kateri ukrepi alkoholne politike so dokazano učinkoviti. Publikacija je namenjena vsem tistim, ki soustvarjajo politiko na področju alkohola v različnih resorjih tako na ravni države kot lokalne skupnosti in ki lahko pripomorejo, da bo škoda zaradi alkohola v Sloveniji čim manjša. Publikacijo so pripravili strokovnjaki, ki se ukvarjajo s problematiko alkohola na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Ministrstvu za zdravje, sodelavci spletne strani MOSA, Mednarodne mladinske zveze za alkoholno politiko in Inštituta za mladinsko participacijo, zdravje in trajnostni razvoj. Publikacijo snujemo z namenom, da bi vselej prikazali zadnje dostopne podatke o problematiki alkohola v Sloveniji, zato jo nenehno posodabljamo. Pred vami je tako že tretja posodobljena izdaja. Nastala je v okviru Dveletne pogodbe (2018–2019) o sodelovanju med Svetovno zdravstveno organizacijo in Ministrstvom za zdravje Republike Slovenije. Povzetek publikacije s ključnimi ugotovitvami navajamo v nadaljevanju.
 
ZMANJŠAJMO PROBLEMATIKO ALKOHOLA V SLOVENIJI!
 
ALKOHOL PREDSTAVLJA RESEN PROBLEM
 
Vsako pitje alkohola je tvegano in lahko pripelje do škodljivih posledic. Več alkohola kot popijemo, bolj tvegamo. Za Slovenijo velja:
 • 43 % prebivalcev, starih 25–64 let, pije visoko tvegano,
 • vsak drugi 17-letnik je bil v življenju že vsaj dvakrat opit,
 • v zadnjih letih opažamo naraščanje deleža mladih žensk, ki tvegano pijejo,
 • zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto v povprečju umre 927 oseb.
ŠKODA, POVEZANA Z ALKOHOLOM, JE VELIKO FINANČNO BREME ZA DRŽAVO
 
Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji v letih 2012–2016 v povprečju znašala 147 milijonov € letno. Če prištejemo še grobo oceno nekaterih drugih stroškov (npr. prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja – kraje, vandalizem), se ta številka zviša na 228 milijonov €. Vsem tem stroškom pa bi bilo treba prišteti še nekatere druge, npr. stroške zmanjšane produktivnosti in stroške, ki nastanejo zaradi duševnega trpljenja bližnjih, predvsem otrok.
 
SVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA DRŽAVAM PRIPOROČA SPREJETJE DOKAZANO UČINKOVITIH UKREPOV
 
Dokazano najučinkovitejši ukrepi so:
 • omejevanje dostopnosti alkohola (npr. omejitev prodaje po urah in dnevih, določena spodnja starostna meja za nakup alkohola in pitje alkoholnih pijač),
 • zmanjšanje cenovne dostopnosti alkohola (npr. zvišanje minimalnih davčnih stopenj, določitev minimalne cene alkohola, prepoved akcijskih in promocijskih cen),
 • omejevanje tržnega komuniciranja alkoholnih pijač,
 • zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev,
 • zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj ter drugih bolezni in stanj zaradi pitja alkohola,
 • preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola,
 • povečevanje odgovornosti strežnega osebja.
 
V SLOVENIJI ŠE NISMO UVEDLI VSEH UČINKOVITIH UKREPOV

V Sloveniji smo v zadnjih letih najuspešnejši na področjih preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, vodenja in ozaveščanja, omejevanja dostopnosti alkohola, obravnave tveganega in škodljivega pitja in zasvojenosti v zdravstvu ter preprečevanja negativnih posledic pitja in zastrupitev z alkoholom. Manj uspešni smo na področjih omejevanja tržnega komuniciranja alkohola, preprečevanja posledic neformalne pridelave in nedovoljene ponudbe in prodaje alkohola ter zmanjševanja cenovne dostopnosti alkohola.
 
DRŽAVI KORISTI UKREPANJE ZA ZMANJŠEVANJE ŠKODE ZARADI ALKOHOLA

Vlaganje v preprečevanje tveganega in škodljivega pitja alkohola vodi k boljšemu zdravju in  blagostanju prebivalcev. Pomeni manj bolezni in smrti, tudi med mladimi in delovno aktivnimi prebivalci, manj prometnih in drugih nezgod, manj nasilja, manj nesrečnih družin, manj odsotnosti z dela, višjo delovno učinkovitost ter prihranek denarja za posameznika in državo.
 
USPEŠNOST ALKOHOLNE POLITIKE V DRŽAVI JE ODVISNA OD SODELOVANJA VSEH KLJUČNIH AKTERJEV

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se na ravni države in lokalnih skupnosti za koordinacijo ukrepanja in mobilizacijo vseh ključnih akterjev sprejme strategijo in akcijski načrt za alkoholno politiko z jasnimi cilji, prednostnimi nalogami in ukrepi.
 
JAVNO MNENJE PODPIRA UKREPE ALKOHOLNE POLITIKE

Prebivalci Slovenije v veliki meri podpirajo nove ukrepe za omejevanje porabe alkohola. 83 % prebivalcev podpira uvedbo obveznega navajanja sestavin in energijske vrednosti na embalaži alkoholnih pijač, 65 % jih podpira uvedbo ničelne tolerance alkohola za vse voznike (0,0), 52 % pa  jih podpira popolno prepoved oglaševanja alkoholnih pijač.
 
Publikacija je v celoti dostopna TUKAJ.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se