Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  NIJZ Podatkovni portal ponuja tudi podatke o problematiki alkohola

NIJZ Podatkovni portal ponuja tudi podatke o problematiki alkohola

18. 10. 2018 | Mojca Simončič | članek

NIJZ podatkovni portal je prvič zaživel v septembru leta 2014 in se nahaja na spletni strani: https://podatki.nijz.si, lahko pa tudi preko bližnjice na NIJZ spletni strani (http://www.nijz.si/sl). Do sedaj je bil portal večkrat nadgrajen v višje različice ter vsebinsko prenovljen in dopolnjen z novimi vsebinami.  

Namen portala

Namen portala je ustvariti enotno dostopno točko, kjer bi se na enem mestu nahajalo čim več informacij o zdravstvenem stanju prebivalcev Sloveniji, o njihovi uporabi zdravstvenega sistema in vplivih na njihovo zdravje.

Struktura portala

Podatki so razvrščeni po posameznih tematskih sklopih, ločeno pa so prikazani tudi nekateri pomembnejši kazalniki s področja zdravja in zdravstvenega varstva. Vsebine so pripravljene na nacionalni ravni, podrobneje pa v večini na ravni statističnih oziroma zdravstvenih regijah.  Poleg podatkov so na portalu na voljo tudi koristne povezave do podatkov drugih institucij, ki se nanašajo na zdravje, ter ostale koristne povezave.

Podatki so razporejeni v osem področij, kar zagotavlja lažje iskanje in boljšo preglednost nad objavljenimi podatki.

 1. ZDRAVSTVENO STANJE PREBIVALSTVA
 2. DETERMINANTE ZDRAVJA
 3. PREVENTIVNI PROGRAMI
 4. ZDRAVSTVENO VARSTVO
 5. VIRI V ZDRAVSTVU
 6. ZDRAVILA
 7. IZDATKI IN VIRI ZDRAVSTVENEGA VARSTVA
 8. PRIKAZI PO OBČINAH

Iskanje podatkov

Podatke lahko poiščete na dva načina. Prvi je s pomočjo iskanja po hierarhični strukturi portala – odpiranje posameznih map in slepo iskanje podatkov po vsebinskih sklopih. Z iskanjem s pomočjo iskalnika si lahko prihranite veliko časa, saj omogoča lahek pregled celotnega portala hkrati. Z vpisom iskanega pojma vam iskalnik izpiše seznam preglednic, ki vključujejo iskano besedo.

Podatki o alkoholu

Na portalu najdete tudi več podatkov v povezavi s problematiko alkohola v Sloveniji. Podatki so umeščeni v področju Determinant zdravja, v 5. mapi z naslovom Alkohol. Podatki o registrirani porabi čistega alkohola po vrstah pijač se preračunavajo in spremljajo letno, od vključno leta 1999 dalje. Iz raziskav pa so na razpolago tudi natančnejši podatki o pogostosti uživanja alkohola, tveganem in visoko tveganem opijanju.

Na portalu si lahko pripravite lastne poizvedbe iz podatkov

Portal omogoča enostaven in samostojen pregled in oblikovanje preglednic ter prikaz dodatnih informacij. Podatki v preglednicah so objavljeni v Pc-Axis formatu, prikaze na zaslonu se lahko poljubno obrača in preračunava ter poljubno oblikuje.

Informacije, ki so objavljane na portalu, so prosto dostopne vsem uporabnikom ob pogoju, da se pravilno navede vir podatkov. Izbrane podatke lahko brezplačno uporabite, ponovno uporabite, povežete in razširjate za različne namene.

Priprava preglednic je enostavna – vsaka preglednica ima različno število spremenljivk, kategorije spremenljivk pa so prikazane v posameznem okvirčku. Pri izbiri lahko uporabite hitre tipke, s katerimi označite vse ali razvrstite več vrednosti naraščajoče / padajoče. V pomoč vam je lahko tudi uporaba iskalnika (išči). Posamezne vrednosti označite s klikom, ali z uporabo standardnih tipk CTRL in SHIFT za posamezne vrednosti. Ko so izbrane želene vrednosti v različnih dimenzijah si izpišete preglednico.

Vsaka preglednica vsebuje tudi informacije o:

 •     kontaktnih osebah,
 •     zadnji posodobitvi podatkov,
 •     metodološka pojasnila za izbrano področje ter
 •     dodatna pojasnila in opombe

Podatke se lahko prikaže tudi grafično ter shranjuje v več različnih formatov (xlsx, cxv, px, ipd.).

Viri podatkov

Poleg podatkov, katerih skrbniki smo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), so na portalu objavljeni podatki oziroma povezave na druge vire, ki jih pripravljajo ostale organizacije (Onkološki Inštitut – Register raka, Urad Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj – UAMR, Statistični urad Republike Slovenije – SURS, Agencija Republike Slovenije za okolje – ARSO, Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji – URSVS, Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije – ZZZS, ipd.)

Posodabljanje podatkov

Posodobitve podatkov večine vsebin se izvajajo v skladu z napovedanimi objavami oziroma takoj, ko so podatkovne baze in raziskave zaključene in podatki pripravljeni na objavo. Datumi posodabljanje obstoječih podatkovnih preglednic so na voljo v koledarju objav (primer za leto 2018: http://www.nijz.si/sl/podatki/koledar-objav-za-leto-2018).

Dodatne informacije

 •    NAVODILA ZA UPORABNIKE – priročnik za uporabo portala v pdf obliki, kjer je bolj podrobno pojasnjeno kako uporabljati portal in kaj nudi.
 •     STATISTIČNA ZNAMENJA – pojasnjeno katera znamenja so uporabljena v preglednicah
 •     KOLEDAR OBJAV – v povezavi so najavljene objave podatkov v letu 2018. večina objav je načrtovana v septembru, nekaj pa v maju in ob koncu leta.
 •   KORISTNE POVEZAVE – novica nudi usmeritve na druge organizacije (domače in mednarodne), ki se ukvarjajo s podatki in temami, ki se nanašajo na zdravje in zdravstveno varstvo populacije
 •    KONTAKTNI PODATKI – usmeri na e-naslov podatkovni.portal@nijz.si, ki je namenjen sprejemanju splošnih pripomb, pobud za nove objave in vprašanj v zvezi s portalom. Vaše pripombe in predlogi za širitev so dobrodošli.

V kolikor objavljeni podatki ne ustrezajo vašim zahtevam, se lahko usmerite na statistično pisarno, ki nudi možnost naročila podatkov po meri posameznika ter pomoč pri interpretaciji le teh.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

O avtorju

Mojca Simončič

Mojca Simončič Zdravstveno podatkovni center, NIJZ.

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se