Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Nova publikacija NIJZ: Priprava programov promocije zdravja po korakih in evalvacija

Nova publikacija NIJZ: Priprava programov promocije zdravja po korakih in evalvacija

22. 8. 2017 | Mosa | novica

Izšla je nova publikacija Nacionalnega inštituta za javno zdravje z naslovom Priprava programov promocije zdravja po korakih in evalvacija. 

Besede avtoric (Maje Bajt in Helene Jeriček Klanšček) iz uvoda:

Javno zdravje je učinkovito, integrativno in celostno poimenovanje determinant zdravja. Izvaja se z načrtovanimi dejavnostmi, namenjenimi opolnomočenju ljudi, da lahko nadzorujejo svoje zdravje z determinantami zdravja, z učinkovitim vključevanjem in participacijo ter z uporabo metod, kot so zakonodaja in pravni ukrepi, organizacijske spremembe in razvoj skupnosti (WHO, 1994). Ključne naloge javnega zdravja so preprečevanje bolezni, krepitev zdravja in podaljševanje življenja, izvajajo pa se z različnimi preventivnimi in promocijskimi dejavnostmi.
Eno od glavnih »orodij« preventivnega in promocijskega delovanja so preventivni in promocijski programi, ki jih pripravljajo zelo različno usposobljene institucije, skupine ali posamezniki.
Za pripravo zdravstvenih promocijskih programov so potrebni dobro strokovno znanje na področju javnega zdravja ter usposobljenost in izkušnje na področju promocije zdravja. Sistematičnost je pot k večji učinkovitosti, zato se je tudi priprave promocijskih programov smotrno lotiti sistematično.
Ali so programi vsebinsko in stroškovno učinkoviti, lahko ocenimo le, če so pripravljeni v skladu s teorijo načrtovanja in evalviranja. Takšni programi imajo namreč opredeljene in merljive cilje, načrtovani pristopi pa nam omogočajo, da ugotovimo, ali je program dosegel želeni cilj oz. spremembo ali je ni dosegel oz. ali je morda dosegel nasprotni učinek.
Namen publikacije je na kratko opisati glavne značilnosti preventivnega in promocijskega delovanja ter prikazati glavne korake pri načrtovanju in evalvaciji preventivnih ali promocijskih programov.

Publikacija je dostopna tukaj: http://www.nijz.si/sl/publikacije/priprava-programov-promocije-zdravja-po-korakih-in-evalvacija

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se