Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  WHO: Pitje alkoholnih pijač posameznika ne varuje pred koronavirusom

WHO: Pitje alkoholnih pijač posameznika ne varuje pred koronavirusom

16. 4. 2020 | Mosa | novica

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije opozarjajo, da pitje alkoholnih pijač posameznika ne varuje pred koronavirusom. Alkohol vpliva na našo sposobnost boja proti bolezni, zmanjša našo odpornost in upočasni okrevanje po poškodbah in okužbah. Pri virusnih okužbah lahko poveča dovzetnost za okužbo ali prispeva k hujšemu poteku bolezni. Zato velja priporočilo, da v času epidemije koronavirusa ne pijemo alkoholnih pijač oz. jih pijemo čim manj.

Epidemija koronavirusa je izredna situacija, v kateri mnogi doživljajo negotovost, strah in skrbi. Vse to lahko poveča željo, da bi težave omilili s pitjem alkoholnih pijač. Lahko pa tudi poglobi težave pri tistih, ki so že zasvojeni z alkoholom. Alkohol ima lahko pomirjevalni učinek, a je ta le kratkoročen. Dolgoročno škodljivo pitje alkohola vodi v še več težav, tudi v zasvojenost.

Opozarjajo tudi, da pitje alkoholnih pijač poveča tveganje za agresivno vedenje, nasilje, poškodbe ter razvoj težav v duševnem zdravju (npr. depresije, paničnih napadov, samomorilnega vedenja) in medosebnih odnosih.

Zato Svetovna zdravstvena organizacija državam priporoča, naj v času epidemije koronavirusa sprejemajo ukrepe za zmanjševanje dostopnosti do alkohola in varovanje zdravja prebivalcev. Ob tem poudarjajo tudi na pomen ozaveščanja prebivalcev o tveganjih povezanih s pitjem alkohola.

Več lahko preberete tukaj. Zloženka Kaj morate vedeti o koronavirusu in alkoholu je v anlgeškem jeziku dostopna tukaj.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se