Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Ranljivosti mladostnikov in razvoj zasvojenosti: od genov do dozorevanja možganov

Ranljivosti mladostnikov in razvoj zasvojenosti: od genov do dozorevanja možganov

8. 7. 2016 | Mosa | novica

V julijski reviji ISIS je izšel prispevek z naslovom Ranljivosti mladostnikov in razvoj zasvojenosti: od genov do dozorevanja možganov (Barbara Lovrečič. Ranljivosti mladostnikov in razvoj zasvojenosti: od genov do dozorevanja možganov. ISIS 2016; 7: 29-33.).

Avtorica dr. Barbara Lovrečič, zdravnica specialistka in nacionalna ekspertka z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v prispevku izpostavlja, da je zasvojenost resno medicinsko stanje in sicer bolezen možganov, ki jo pomembno modulirajo bio-psiho-socialni dejavniki. Tako je pri razvoju zasvojenosti poleg genetskega zapisa posameznika značilno še prepletanje dejavnikov iz okolja (npr. lahka dostopnost alkohola, toleranten odnos do popivanja) ter osebna ranljivost posameznika in njegove izkušnje. Obdobje otroštva in mladostništva je najranljivejše za učinke in posledice PAS. V obdobju mladostništva možgani še niso v celoti dozoreli. Za mladostniško obdobje je tudi značilno, da je takrat vedenje bolj impulzivno, tvegano in ima mladostnik slabši samonadzor v primerjavi z odraslimi. Tako je pri mladostniku večja verjetnost, da bo eksperimentiral s PAS. Zasvojenost je časovno odvisen biološki proces, ki ga pomembno sooblikujejo tudi različni psihosocialni dejavniki. Vsak mladostnik, ki pride v stik z alkoholom ali drugo psihoaktivno snovjo (PAS), ima tveganje za razvoj zasvojenosti. Zgodnejša iniciacija (prva raba ali stik s PAS) predstavlja večje tveganje za težave zaradi PAS kasneje v življenju.

Raba PAS med mladostniki (še posebej dolgoročne posledice zgodnjega stika s PAS) predstavlja javnozdravstveni problem in dolgoročno, zdravstveno ter finančno breme.

Članek je v celoti dostopen tukaj.

 

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se