Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  NIJZ: Nova publikacija Poraba alkohola in zdravstvene posledice rabe alkohola v Sloveniji

NIJZ: Nova publikacija Poraba alkohola in zdravstvene posledice rabe alkohola v Sloveniji

26. 1. 2022 | Mosa | novica

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so izdali novo znanstveno monografijo z naslovom Poraba alkohola in zdravstvene posledice rabe alkohola v Sloveniji v obdobju 2013–2018, trendi. Publikacija združuje podatke o registrirani porabi čistega alkohola na prebivalca Slovenije starega 15 let in več, podatke o umrljivosti, ki jo neposredno pripisujemo alkoholu ter prezgodnji umrljivost in hospitalizacijah zaradi vzrokov, ki jih neposredno pripisujemo.

Prikazani so tudi podatki o hospitalizacijah zaradi zastrupitve z alkoholom med otroci, mladostniki in mladimi odraslimi.

Na koncu monografije je prikazana raba alkohola kot dejavnik tveganja za izgubljena zdrava leta življenja. Le-ta je v Sloveniji, ko je pokazala ocena Global Burden of Diseases, 2020 (Institute for Health Metrics and Evaluation), šesti najpomembnejši dejavnik tveganja za skupno breme bolezni.

Trendi porabe alkohola kažejo, da ostaja ta v Sloveniji visoka in da se z njo uvršča med države Evropske regije SZO, ki prednjačijo po registrirani porabi čistega alkohola na prebivalca, starega 15 let in več, in v večini opazovanega obdobja tudi v primerjavi z Evropsko unijo. Tudi po umrljivosti zaradi alkoholu pripisljivih vzrokov je Slovenija nad povprečjem Evropske unije in nad povprečjem evropske regije SZO.  

Urednici monografije sta dr. Sandra Radoš Krnel in mag. Marjetka Hovnik Keršmanc.
 
Monografija je v celoti dostopna tukaj.

Vir novice: Nacionalni inštitut za javno zdravje.


 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se