Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Svetovna federacija za srce: Nobeno pitje alkohola ni dobro za srce

Svetovna federacija za srce: Nobeno pitje alkohola ni dobro za srce

31. 1. 2022 | Mosa | novica

Geneva, 20. januar  2022: Svetovna federacija za srce je izdala publikacijo z naslovom Vpliv pitja alkohola na srčno žilno zdravje: miti in ukrepi (angl. The Impact of Alcohol Consumption on Cardiovascular Health: Myths and Measures), v kateri strokovnjaki razbijajo mite o tem, da zmerno pitje alkohola lahko zniža tveganje za srčno žilne bolezni.

Alkohol je psihoaktivna snov, ki škodljivo vpliva na človekovo telo. Pitje alkohola je eden izmed glavnih preprečljivih dejavnikov tveganja za nenalezljive bolezni, med njimi tudi za srčno žilne bolezni, rak, bolezni prebavil, namerne in nenamerne poškodbe, ipd.

Strokovnjaki, avtorji publikacije, na osnovi obsežnih preglednih raziskav zaključujejo, da imamo dovolj dokazov iz raziskav, da lahko zaključimo, da nobeno pitje alkohola ni brez tveganja in lahko vsako pitje alkohola privede do izgube zdravja. Študije so pokazale, da tudi manjše količine alkohola povečujejo tveganje za srčno žilne bolezni: možgansko kap, odpoved srca, kardiomiopatijo, anevrizmo, hipertenzivno bolezen srca ali motnje srčnega ritma.

Avtorji publikacije zaključujejo tudi, da so študije, ki so poročale o varovalnem učinku alkohola, metodološko pomanjkljive ter da do danes še ni bilo zanesljive študije, ki bi pokazala, da pitje alkohola zmanjša tveganje za srčno žilne bolezni in druge bolezni.

V publikaciji so navedeni tudi predlogi ukrepov za zmanjševanje bremena alkohola, predvsem ukrepi za preprečevanje oglaševanja in tržnega komuniciranja alkohola, zmanjševanje dostopnosti alkohola, zgodnjo prepoznavo oseb s tveganim pitjem in boljšo dostopnost do zdravljenja odvisnosti.

Publikacija Vpliv pitja alkohola na srčno žilno zdravje: miti in ukrepi je v celoti dostopna tukaj.

Vir novice: Svetovna federacija za srce.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se