Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Eurocare: Alkohol in rak - pozabljena povezava

Eurocare: Alkohol in rak - pozabljena povezava

16. 2. 2014 | Mosa | novica

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila na vse pogostejše in hitrejše obolevanje za rakom in poudarila, da je nujno takojšnje izvajanje učinkovitih preventivnih strategij.

V prizadevanjih in preventivnih strategijah je povezanost med alkoholom in rakom pogosto spregledana. Raven uživanja alkohola, ki bi bila varna v povezavi z rakom, namreč ne obstaja.

Prve prepričljive povezave med alkoholom in rakom so bile dokazane že leta 1987, kljub temu pa se 25 let kasneje le 36% državljanov EU zaveda te povezave (več informacij v publikaciji Evropske komisije iz leta 2010: EU citizens’ attitudes towards alcohol, Eurobarometer). Alkoholne pijače vplivajo na prebavni trakt in prispevajo k razvoju raka na dojkah (več v publikaciji WHO, International Agency for Reserach on Cancer: IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans: Vol 96: Alcohol Consumption and Ethyl Carbamate).

Glede na to, da je Evropa regija za največjo porabo alkohola na svetu (v nekaterih evropskih državah je poraba 2,5-krat višja od svetovnega povprečja), je potrebno takojšnje ukrepanje.

Več na spletni strani Eurocare.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se