Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  Koroški mladi z odličnimi predlogi po posvetu Heroji furajo v pižamah

Koroški mladi z odličnimi predlogi po posvetu Heroji furajo v pižamah

29. 5. 2018 | Mosa | novica

22. 5. 2018 je v Ravnah na Koroškem potekal že drugi posvet v okviru projekta »Heroji furajo v pižamah«, ki je z namenom zmanjšanja voženj pod vplivom alkohola med mladimi združil predstavnike koroških občin z mladimi in strokovnjaki.


Projekt Zavoda VOZIM in Zavarovalnice Generali se po odličnem sprejemu v lanskem letu širi v nove regije in vključuje nove občine, ki bodo deležne celostnega pristopa k reševanju problematike rabe alkohola in voženj pod vplivom alkohola. Tokratni posvet na Koroškem je Zavod VOZIM organiziral v sodelovanju z Koroškim mladinskim kulturnim centrom KOMPLEKS, ki se je aktivno pridružil projektu že konec lanskega leta, ter k sodelovanju pritegnil Občino Ravne na Koroškem in tukajšnji šolski center.


Problem dostopnosti alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, izziv zmanjšanja pitja alkoholnih pijač med mladimi, vožnje pod vplivom alkohola, nedostopnosti lokalnih prevozov predvsem med vikendi ter oddaljenost mladih od centrov dogajanja, so spodbudili iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola »Heroji furajo v pižamah«. Ta je udeležence na posvetu in delavnicah spodbudila k iskanju kreativnih rešitev, kako zgoraj omenjeno rešiti.
Dr. Tomaž Rožen, župan Občine Ravne na Koroškem, ki je uvodoma pozdravil zbrane, je poudaril, da se zahvaljuje »vsem udeležencem, ki so izbrali ravno našo občino za današnji posvet. Čeprav v zadnjem času ne beležimo smrtnih žrtev na naših cestah, najbrž tudi zato, ker imamo ceste, na katerih ni mogoče divjati, danes poudarjam predvsem to, da alkohol na cesto ne sodi! Predvsem pa sedaj razumem, zakaj smo starši heroji, ker gremo ponoči po svoje otroke pred, na primer Kompleks.«


Zbrane, predvsem mlade iz ŠC Ravne na Koroškem, so nagovorili strokovnjaki iz področja alkohola in prometa. Predstavnica Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko, je mladim predstavila problem vožnje pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ter jih z video materialom spodbudila k nadaljnji debati. Zvonko Uršnik iz Policijske postaje Ravne na Koroškem se je s statistiko osredotočil na omenjeno in okoliške občine, ki je, tako kot je omenil prej že župan, v letošnjem letu zelo spodbudna in pozval zbrane, naj k temu čim bolj prispevajo. Nadalje je zbrane nagovoril poveljnik Koroške gasilske zveze David Vaukman, ki je bil že večkrat prvi na kraju prometne nesreče in poudaril, da si nihče, tako zbrani kot svojci pa tudi on ne želimo, da bi se prometne nesreče, sploh tiste pod vplivom alkohola, dogajale. Vodja Kmkc Kompleks Ana Pisar pa je poudarila pomen današnjega posveta in sodelovanja strokovnjakov, predstavnikov lokalne skupnosti z mladimi, s čimer si v lokalni skupnosti prizadevajo k zavedanju in ozaveščanju o problematiki alkohola in voženj pod vplivom alkohola med mladim ter stremijo k viziji nič – nič smrtnih žrtev na cestah v regiji.


Pred delavnicami, ki so sledile pa so zbranim najbolj dale misliti besede Mateja Lednika, predstavnikaZavoda VOZIM, ki se je prav v njihovih letih poškodoval v prometni nesreči z motorjem. Poudaril je,da »heroji niso tisti, ki se dokazujejo na cestah, gredo za volan pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, ampak tisti, ki dvakrat razmislijo, s kom se bodo usedli v avto. Nepremišljena odločitev prevečkrat prinese zelo velike posledice.«
Vse to so bile odlične iztočnice za delavnice, kjer so mladi v sodelovanju s strokovnjaki izpostavili probleme s katerimi se soočajo, pri iskanju varnih možnosti prevoza v njihovem lokalnem okolju.


Osredotočili se niso samo na probleme, temveč so te izkoristili kot izhodiščno točko za iskanje možnih rešitev ter akterejev, ki lahko vsak na svojem področju prispevajo k reševanju problematike voženj pod vplivom alkohola med mladimi in izboljšanju prometne varnosti v lokalnem okolju.

Kot ključne lahko izpostavimo:

 možnost organizacije javnih prevozov predvsem iz večjih družbenih dogodkov med 1. in
3. uro zjutraj;
 naj bodo starši vzor, predvsem pa pripravljeni na pogovor z mladimi o problematiki, kje
so meje, kakšne so posledice in kako se z njimi soočati ter biti razumevajoči v primeru,
da se opijanje pri mladih zgodi. Zato predlagajo delavnice za starše, da se spoznajo s
problematiko in posledično znajo reagirati v tovrstnih situacijah;
 da se vsi spoznamo in se zavedamo odgovornosti, ki jo nosimo kot vozniki;
 predlog slik iz prometnih nesreč na embalaži alkoholnih pijač (podobno kot pri tobaku),
poostrenje zakonodaje in nadzora dostopnosti alkohola za mlade. In slogan ene izmed
skupin: Nisi frajer če piješ, le če piješ vodo.

Aktivnosti v Koroški regiji se bodo sklenile z brezplačnimi vožnjami, ki jih bodo izvajali invalidi s
posebej prilagojenimi vozili že naslednji petek, 1. 6. 2018 v KMKC Kompleks in 7. 7. 2018 na KKŠ Summer Break festivalu, ki bo prvi med festivali, posvečen ozaveščanju o problematiki voženj pod vplivom alkohola v okviru iniciative »Heroji Furajo v pižamah«. Po poletnem premoru se novi posveti in aktivnosti v okviru akcije »Heroji furajo v pižamah« v Gorenjski in Kraško-Notranjski regiji vračajo jeseni.
In če povzamemo celoten posvet z besedami soorganzatorjev iz KMKC Kompleks: »Kdo je heroj? Heroj je vsak, ki si želi narediti ta svet boljši za vsakega izmed nas. (Maya Angelou). In danes smo vsi tukaj heroji, ker spreminjamo svet na bolje.«

Strokovnjaki in predstavniki mladih na današnjem posvetu Heroji furajo v pižamah v Ravnah na Koroškem: (od leve proti desni) David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM (v ospredju); Ana Pisar, direktorica KMKC Kompleks; David Vaukman, poveljnik Koroške Gasilske zveze; Zvonko Uršnik, vodja policijskega okoliša PP Ravne na Koroškem; Vesna Marinko, Javna agencija za varnost prometa; Matej Lednik, predavatelj v Zavodu VOZIM; Katarina Nahtigal, moderatorka KMKC Kompleks (foto: Zavod VOZIM)

Fotografija 1: Strokovnjaki in predstavniki mladih na današnjem posvetu Heroji furajo v pižamah v Ravnah na Koroškem: (od leve proti desni) David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM (v ospredju); Ana Pisar, direktorica KMKC Kompleks; David Vaukman, poveljnik Koroške Gasilske zveze; Zvonko Uršnik, vodja policijskega okoliša PP Ravne na Koroškem; Vesna Marinko, Javna agencija za varnost prometa; Matej Lednik, predavatelj v Zavodu VOZIM; Katarina Nahtigal, moderatorka KMKC Kompleks (foto: Zavod VOZIM)

Delo v skupinah med mlaimi in strokovnjaki je ključen del posveta Heroji furajo v pižamah (foto:Zavod VOZIM)
Fotografija 2: Delo v skupinah med mlaimi in strokovnjaki je ključen del posveta Heroji furajo v pižamah (foto:Zavod VOZIM)

Dijaki Šolskega centa Ravne na Koroškem so predstavili kreativne rešitve, ki bi jih bilo potrebno upoštevati pri reševanju dostopnosti alkohola in voženj pod vplivom alkohola med mladimi (foto: Zavod VOZIM)
Fotografija 3: Dijaki Šolskega centa Ravne na Koroškem so predstavili kreativne rešitve, ki bi jih bilo potrebno upoštevati pri reševanju dostopnosti alkohola in voženj pod vplivom alkohola med mladimi (foto: Zavod VOZIM)

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se