Hitri iskalnik po
bazah podatkov

 

E-novice

Aktualni članki in obvestila

 

Za avtorje

 

HITRA PRIJAVA

Natisni stran | Povečaj velikost pisave | Zmanjšaj velikost pisave
Prva stran | Novice in članki |  1. simpozij »SINDROM ODVISNOSTI OD ALKOHOLA – DIAGNOSTIČNI IN TERAPEVTSKI VIDIK«

1. simpozij »SINDROM ODVISNOSTI OD ALKOHOLA – DIAGNOSTIČNI IN TERAPEVTSKI VIDIK«

9. 11. 2010 | Mosa | novica

 

logo VŠZNJ

USPEŠNO IZVEDLA 1. SIMPOZIJ

»SINDROM ODVISNOSTI OD ALKOHOLA –

DIAGNOSTIČNI IN TERAPEVTSKI VIDIK«

13. oktobra 2010 je na Bledu potekal 1. simpozij Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice (VŠZNJ) »Sindrom odvisnosti od alkohola – diagnostični in terapevtski vidiki«. Vsebinsko so simpozij zasnovali visokošolski učitelji Katedre za temeljne vede, organizacijsko je simpozij potekal pod okriljem Centra  za vseživljenjsko  učenje,  karierno svetovanje, tutorstvo in mentorstvo VŠZNJ. Simpozij  je znak uspešnega razvoja VŠZNJ na področju strokovnega delovanja kateder VŠZNJ.

Na simpoziju so sodelovali  priznani visokošolski profesorji, raziskovalci in strokovnjaki iz slovenskega  kliničnega okolja, ki se ukvarjajo z zdravljenjem odvisnih od alkohola in preprečevanjem tega pojava. Predavatelji so s svojimi predstavitvami povezali teorijo z izsledki  raziskav in učinkovitimi  metodami zdravljenja kroničnega alkoholizma. Program simpozija je zajemal področje preventive, epidemiologije, genske pogojenosti, klinična stanja povezana z alkoholom, zdravljenje, zdravstveno nego, družbeni vidik alkoholizma in nova spoznanja na obravnavanih temah. Simpozij je udeležencem ponudil celovito strokovno informacijo in poudaril pomen povezovanja različnih strokovnjakov.

Plenarni predavatelji so prihajali iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani (prof. dr. Slavko Pečar, prof. dr. Marija Sollner Dolenc), Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj (mag. Marjeta Hovnik Keršmanc), Psihiatrične klinike Ljubljana (doc. dr. Maja Rus Makovec), Psihiatrične bolnišnice Begunje (Grantar Štular Helena), Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice (doc. dr. Ivica Avberšek Lužnik, doc. dr. Joca Zurc). V popoldanskem delu je simpozij potekal v dveh sekcijah in sicer Patofiziološki učinki alkohola in Psihološke in socialne posledice odvisnosti. Predavatelji so prihajali iz Splošne bolnišnice, Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Zdravstvenega doma Kranj, Psihiatrične bolnišnice Idrija, Srednje zdravstvene šole Ljubljana, Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj, Psihiatrične klinike Ljubljana in Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice. Simpozij je imel tudi poster sekcijo, na kateri je bilo predstavljenih pet posterjev.

Značilnost simpozija je bila timska obravnava sindroma odvisnosti od alkohola, saj so se zbrali strokovnjaki različnih poklicnih skupin, ki delujejo na tem področju. Ministrstvo za zdravje je izkazalo podporo simpoziju, predstavnik Direktorata za javno zdravje je v imenu direktorice Mojce Gruntar Činč v uvodu predstavil politiko države do tega problema in načrt aktivnosti za obvladovanje le tega ter podprl aktivno vlogo VŠZNJ na temah, ki so aktualne pri krepitvi zdravja v družbi.

Pomemben dosežek simpozija je recenziran zbornik prispevkov (23 prispevkov, 237 strani), ki je dobro študijsko gradivo za klinična okolja in študente različnih študijskih programov na področju zdravstva. Zbornik je možno naročiti preko dekanata VŠZNJ, preberete pa si ga lahko tudi tukaj.

Sporočilo simpozija je sledeče:

Alkoholizem je pogost in drag zdravstveni problem, zato so potrebni kompleksni pristopi na področju preventive in pri samem zdravljenju odvisnosti. V osnovnošolske in srednješolske učne  programe je potrebno uvesti  zdravstveno vzgojo za preprečevanje zlorab alkohola med mladimi.

Tako za strokovno javnost, kot širšo družbo je pomembno poznavanje škodljivih učinkov alkohola na organske sisteme, tkiva in celice človeškega organizma. Razlike v patoloških posledicah na organizmu nastopajo med spoloma, učinki so različni tudi glede na vzorec pitja, vrsto in količino užitega alkohola. Sočasno uživanje alkohola in zdravilnih učinkovin je  nevarno za organizem.

Razvoj odvisnosti od alkohola pogojujejo genetski, okoljski in družbeni dejavniki. Z uporabo sodobnih metod zdravljenja, ki temeljijo na rezultatih genskih analiz, se lahko genetsko predisponiranim  osebam  pravočasno svetuje  izogibanje  nevarnim vplivom iz okolja in družbe.

Biokemični označevalci so pokazatelji dolgoročnih škodljivih vplivov etanola in njegovih presnovnih produktov, zato predstavljajo  uporabno dopolnilno informacijo za zdravnika. Pacienti, ki so odvisni od alkohola, se razlikujejo po stopnji kapacitete in motiviranosti za zdravljenje, zato jim mora zdravstveni sistem nuditi širok spekter programov zdravljenja z različno kapaciteto in intenziteto.

Strokovni povzetki simpozija predstavljajo dobra izhodišča za projekt Alkoholna politika v Sloveniji, katerega nosilec je Ministrstvo za zdravje.

Izbrana tema simpozija je aktualna za strokovni in širši družbeni prostor. Izbor teme ni naključen in kaže na usklajeno delovanje VŠZNJ, ki je usmerjena v razvoj študijskih programov za krepitev zdravja v družbi, saj šola pripravlja  magistrski študiji Promocija zdravja. V prihodnosti bodo na področju krepitve zdravja v vseh starostnih obdobjih populacije imeli pomembno mesto in vlogo poklici v zdravstveni negi s podiplomskimi in specialnimi znanji na tem področju, zato je razvoj tovrstnih programov potreben in nujen ter je primerljiv s pristopi v razvitem svetu. Prav tako je tej tematiki namenjen pomemben delež ur v predmetniku magistrskega študija Zdravstvena nega, ki teče od 2009/2010 naprej.

 

Besedilo sta pripravili doc. dr. Ivica Avberšek Lužnik, doc. dr. Brigita Skela Savič.

 

Komentarji

Ni komentarjev.

 

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Ste pozabili geslo za dostop?


Se še ne poznamo?

Registrirajte se zdaj

 

Arhiv novic in člankov

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se